UE, "uluita", va analiza legalitatea vizelor pentru romani in R. Moldova

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 22:00
2445 citiri
UE, "uluita", va analiza legalitatea vizelor pentru romani in R. Moldova

UE este "uluita" de decizia Republicii Moldova de a introduce vize pentru cetatenii romani, iar aceasta "situatie inacceptabila" va fi analizata din punct de vedere legal la 30 aprilie, a anuntat comisarul pentru extindere Olli Rehn.

"Ne uluieste decizia Republicii Moldova de a introduce vizele pentru cetatenii romani. Este o situatie inacceptabila si analizam legalitatea acestei actiuni.

La 30 aprilie vom discuta despre acest lucru in cadrul Comisiei UE-R. Moldova", a declarat comisarul pentru extindere Ollie Rehn, in cadrul dezbaterii privind R. Moldova din Parlamentul European.

In plus, Rehn s-a declarat foarte preocupat de evenimentele din Republica Moldova si a spus ca saluta faptul ca Romania s-a abtinut de la a raspunde cu pasi similar actiunii Republicii Moldova de a expulza ambasadorul roman.

"Trebuie sa actionam ca un factor de stabilizare pentru acea tara si sa gandim relatia UE -R. Moldova pe termen lung. Interesul nostru este sa avem o tara democratica in vecinatatea UE, sa promovam dialogul si sa strangem relatiile dintre noi", a mai spus comisarul, subliniind ca UE este foarte interesata de ce se intampla in R. Moldova.

Niciun subiect tabu

De asemenea, europarlamentarul PSE Marianne Mikko, presedinta Comisiei UE - R. Moldova din PE a declarat ca niciun subiect din R. Moldova "nu va ramane tabu".

La randul sau, europarlamentarul ALDE Graham Watson a spus ca R. Moldova ar trebui sa aduca dovezi legate de acuzatiile aduse Romaniei si ca expulzarea ambasadorului roman si introducerea vizelor sunt "pasi inacceptabili".

Totodata, Watson a subliniat ca declaratiile presedintelui Train Basescu privind simplificarea procedurii de acordare de vize "au sporit tensiunile". Watson a fost critic si la adresa "optimismului instinctiv" exprimat de comisarul pentru politica externa Benita Ferreo-Waldner, care ar fi declarat ca alegerile din R. Moldova au fost corecte si legitime.

In replica, Olli Rehn a raspuns ca nicidecum nu ar fi vorba despre un simplu optimism, ci despre viziunea "echilibrata si realista" a CE.

"In plus, pentru a fi un bun comisar trebuie sa fii optimist, pentru a fi un bun comisar pentru extindere trebuie sa fii optimist", a punctat Rehn.

Parlamentul European a dezbatut joi, in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, situatia din R. Moldova, si a decis ca eventualele proiecte de rezolutii sa fie votate la urmatoarea sesiune, care va avea loc in mai.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#viza romani Moldova, #analiza Uniunea Europeana , #stiri externe