Un atac militar asupra Iranului ar fi ineficient

Duminica, 02 Martie 2008, ora 13:03
2080 citiri
Un atac militar asupra Iranului ar fi ineficient

Iranul inca are ambitii nucleare si este foarte posibil sa fabrice arma nucleara pana in 2015, au spus duminica oficiali britanici, intr-un raport, relateaza Reuters.

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului britanic afirma intr-un raport ca este putin probabil ca sanctiunile sa convinga Iranul sa opreasca operatiunile ce ar putea contribui la fabricarea armelor nucleare si a subliniat ca probabil nicio lovitura militara asupra instalatiilor nucleare iraniene nu ar avea vreun rezultat.

Comisia a cerut guvernului britanic sa exercite presiuni asupra Washingtonului pentru a discuta cu Teheanul despre programul nuclear, despre care Iranul afirma ca are scopuri civile. "In baza dovezilor pe care le-am primit si in urma vizitei in Iran, consideram ca ambitiile nucleare ale Iranul raman valabile", a spus Mike Gapes, presedintele comisiei care audiat oficiali si experti si care a efectuat o vizita in Iran in luna noiembrie.

Limitele tehnologice impiedica probabil Iranul sa fabrice arma nucleara in viitorul apropiat, daca acesta este obiectivul Tehranului, potrivit raportului comisiei. Insa Gapes, membru al Partidului Laburist aflat la putere, a spus ca "este foarte posibil ca Iranul sa obtina capacitati nucleare pana in 2015". O capacitate nucleara inseamna "posibilitatea de a fabrica dispozitive nucleare in scurt timp, prin infrastructura tehnica militara din domeniul nuclear", potrivit raportului.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite urmeaza sa voteze luni o rezolutie, a treia serie de sanctiuni pentru Iranul. Tehranul a ignorat rezolutiile anterioare in care se cerea oprirea programului de imbogatire a uraniului. Potrivit unui raport al sericiilor de informatii americane, prezentat in luna decembrie, Iranul a oprit programul de fabricare a armelor nucleare in 2003, informatie ce a redus sustinerea internationala pentru adoptarea altor sanctiuni.

Comisia de afaceri externe a spus ca Iranului nu trebuie sa i se permita sa fabrice arma nucleara, subliniind ca, daca acest lucru se intampla, alte state din Orientul Mijlociu ar putea sa actioneze in acelasi scop.

Comisia considera ca sanctiunile internationale sunt "insuficient de puternice pentru a determina Teheranul sa isi suspende programul de imbogatire a uraniului", iar viitoarele sanctiuni "probabil vor ramane ineficiente".

"Un atac militar ar fi improbabil sa reuseasca si ar provoca o reactie extrem de violenta in intreaga regiune", se arata in raport.

Statele Unite au spus ca sunt dispuse sa discute cu Iranul, dar sustin ca Teheranul trebuie sa renunte mai intai la programul de imbogatire a uraniului, o conditie considerata imposibila de catre comisie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
Ce se știe despre atacul Israelului asupra Iranului. Cât de aproape au fost loviturile de siturile nucleare
Ce se știe despre atacul Israelului asupra Iranului. Cât de aproape au fost loviturile de siturile nucleare
Israelul a desfăşurat vineri, 19 aprilie, o operaţiune militară de represalii împotriva Iranului, pe fondul tensiunilor tot mai mari din Orientul Mijlociu care ameninţă să împingă...
#raport, #britanic, #Iran, #atac, #ineficient , #stiri externe