Un ciclon a facut cel putin 127 de victime in Mozambic si Zimbabwe (Foto&Video)

Luni, 18 Martie 2019, ora 10:55
2300 citiri
Un ciclon a facut cel putin 127 de victime in Mozambic si Zimbabwe (Foto&Video)
Foto: Captura ecran Twitter/ @cartoonszw

Cel putin 127 de persoane si-au pierdut viata in Zimbabwe si in Mozambic in timpul trecerii ciclonului tropical Idai, iar multe altele au fost date disparute duminica in aceste doua state din sudul Africii, devastate de inundatii si de vanturi intense.

Numarul persoanelor decedate in centrul Mozambicului a crescut la 62, in timp ce in Zimbabwe autoritatile au anuntat 65 de morti.

Ministrul mozambican al Mediului, Celson Correia, a declarat pentru AFP ca "62 persoane au murit" in districtele Bera si Dondo. "Vom avea cu siguranta un bilant mai mare" dupa trecerea ciclonului care a lovit aceasta tara joi, inainte de a afecta Zimbabwe.

"Cred ca este vorba de cea mai grava catastrofa naturala care a lovit Mozambicul. Totul este distrus. Prioritatea noastra este sa salvam vieti omenesti", a declarat oficialul pe aeroportul din Beira, redeschis duminica dupa ce fusese inchis din cauza ciclonului.

In Zimbabwe, salvatorii nu pot ajunge in zonele afectate de trecerea ciclonului, iar conditiile meteo nefavorabile au impiedicat elicopterele militare sa ajute victimele.

"Pana in prezent, 65 de persoane si-au pierdut viata", a declarat pentru AFP la telefon Joshua Sacco, un deputat din districtul Chimanimani (est) - cel mai afectat de dezastru. "Exista probabil 150-200 de persoane disparute", a adaugat el.

Majoritatea celor disparuti erau functionari intr-un complex rezidential care a fost complet inundat.

Duminica, armata din Zimbabwe a ajutat la salvarea a circa 200 de elevi, cadre didactice si angajati ai unei scoli care ramasesera blocati la Chimanimani. Grupul a trebuit sa strabata drumurile pline de apa si noroi pe o distanta de 4 kilometri pentru a ajunge intr-un loc sigur, potrivit unui fotograf AFP.

Trei sute de persoane din tabara de refugiati Tongogara (sud-est) au fost afectate de ciclon, iar 49 de case au fost avariate.

De asemenea, vanturile puternice au rupt acoperisul inchisorii din Masvingo (sud), potrivit postului de televiziune ZBC detinut de stat.

Drumurile au devenit impracticabile, iar podurile au fost distruse de inundatii, potrivit fotografului AFP.

Conform ONU, peste 100 de persoane sunt date disparute in Zimbabwe si circa 10.000 au fost afectate de ciclon.

Presedintele Emmerson Mnangagwa a efectuat o vizita la Abu Dhabi unde a declarat stare de catastrofa naturala in Zimbabwe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ciclon morti Mozambic Zimbabwe , #stiri externe