Un cuplu de lesbiene va incerca sa se casatoreasca in Rusia

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 22:20
1383 citiri
Un cuplu de lesbiene va incerca sa se casatoreasca in Rusia

Un cuplu de lesbiene va incerca sa sfideze saptamana viitoare fobia rusilor fata de homosexualitate, in prima tentativa publica de a incheia o casatorie intre doua persoane de acelasi sex.

Militantii pentru drepturilor omului sunt de parere ca initiativa va fi respinsa, transmite Reuters.

Irina Fiet, in varsta de 31 de ani, care lucreaza in domeniul relatiilor publice, si partenerea ei de aceeasi varsta vor depune o cerere pentru a se casatori la Biroul Starii Civile din Moscova, la 12 mai. Primarul capitalei ruse, Iuri Lujkov, a descris parada homosexualilor drept "satanica".

Activistul pentru drepturile omului Nikolai Alekseiev a declarat ca acesta este primul cuplu de homosexuali care cere sa se casatoreasca.

"Sunt in proportie de 99% sigur ca vor fi refuzate, dar, poate mai tarziu situatia se va schimba in Rusia, opinia politica se poate modifica", a declarat Alekseiev miercuri.

Cel mai probabil, cuplul se va casatori legal in lunile urmatoare la Toronto sau in Norvegia, a adaugat activistul. In aceste state, un cuplu de homosexuali care vrea sa se casatoreasca nu are nevoie de resedinta.

Militantii pentru drepturile omului sustin ca exista o "portita" in legislatia rusa, care interzice casatoriile intre homosexuali, dar nu exclude recunoasterea lor, daca acestea sunt incheiate in alte tari.

URSS a interzis homosexualitatea si orice tip de nuditate la televizor, iar Rusia a scos-o pe prima din Codul Penal abia in 1993, la doi ani de la prabusirea Uniunii Sovietice.

Spre deosebire de alte capitale europene, la Moscova homosexualitatea este in continuare un subiect tabu. "Vor sa aiba posibilitatea de a trai ca alti cetateni, nu este o propaganda" pentru homosexualitate, a declarat Alekseiev despre Fiet si partenera sa.

Pe site-ul activistului, www.gayrussia.ru, Irina Fiet declara: "Iubirea noastra nu este diferita" de a altora.

Homosexualii, respinsi in Rusia

Paradele homosexualilor, inimaginabile in timpul URSS, au fost permise in unele orase ruse in ultimii ani, insa publicul si clasa politica le priveste in general cu batjocura.

In urma cu trei ani, politia, unii crestin-ortodocsi si neofascisti au atacat si intrerupt cu violenta primul mars din Moscova pentru drepturile homosexualilor.

Saptamana viitoare, parada homosexualilor va avea loc, in mod deliberat, in acelasi timp cu Eurovision, iar participantii la concursul muzical vor fi rugati sa sustina drepturile homosexualilor pe scena.

Biserica Ortodoxa Rusa, a carei putere a crescut dupa caderea Uniunii Sovietice, a intensificat si mai mult sentimentele impotriva paradelor sau a altor evenimente pentru drepturile homosexualilor, pe care liderul de atunci al bisericii, patriarhul Aleksei al II-lea, le-a descris drept "propaganda pentru homosexualitate".

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#casatorie lesbiene, #oficiata Rusia, #Irina Fiet , #stiri externe