Un partid de opozitie din R. Moldova promite un salariu de 500 de euro

Joi, 12 Februarie 2009, ora 10:14
1303 citiri
Un partid de opozitie din R. Moldova promite un salariu de 500 de euro
Foto: IATP

Alianta Moldova Noastra, unul dintre partidele cotate cu sanse de a intra in Parlamentul de la Chisinau la alegerile din 5 aprilie, promite electoratului un salariu mediu de 500 de euro pe luna.

Promisiunea este exprimata si de Partidul Comunistilor aflat la guvernare si condus de presedintele Vladimir Voronin, informeaza NewsIn.

Alianta Moldova Noastra (AMN), unul dintre partidele de opozitie importante din Republica Moldova, si-a lansat campania electorala pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie sub sloganul "Eurointegrare cu AMN la guvernare!".

Formatiunea promite sa dubleze Produsul Intern Brut in urmatorii patru ani, cu o crestere economica anuala de 12-15% si un salariu mediu de 500 de euro pe luna.

Perspectiva europeana si salariul de 500 de euro sunt puncte comune din platforma AMN, formatiune de opozitie cu doctrina liberala, si cea a Partidului Comunistilor, care si-a publicat vineri oferta electorala sub lozinca "Moldova europeana - sa o construim impreuna!".

Platforma electorala a AMN are peste 100 de pagini, iar liderul formatiunii, Serafim Urechean, promite sa tipareasca o prima editie de 300.000 de exemplare, urmand ca urmatoarele editii sa apara pe parcursul campaniei electorale.

Programul de guvernare al AMN este intitulat "Saltul European al Republicii Moldova" si are in vizor noua obiective majore de atingerea carora depinde, in viziunea autorilor, perspectiva europeana a statului.

Programul are in vedere "saltul investitional", "saltul economic", "saltul in domeniul ocrotirii sanatatii", "saltul in modernizarea sistemului educational", "saltul in democratizare", "saltul in domeniul politicii externe" etc.

In plan extern, AMN isi propune sa negocieze si sa semneze in urmatorii patru ani un acord de asociere cu UE, sa dinamizeze relatiile cu structurile euroatlantice si sa armonizeze la maxim politica de buna vecinatate cu Ucraina si Romania.

De asemenea, AMN isi propune sa dezvolte parteneriate cu Rusia si SUA.

"Pentru prima data in istoria Republicii Moldova, un partid politic vine cu un program de guvernare amplu, detaliat, care contine sute de pagini cu politici concrete", a declarat deputatul AMN Valeriu Cosarciuc, miercuri, la conferinta de prezentare a platformei electorale a partidului.

Lista electorala a AMN are reprezentanti din teritoriu in proportie de 75%. Nouasprezece candidati sunt tineri de pana in 30 de ani, iar 24 sunt femei.

AMN este al treilea partid care isi face publica platforma electorala, dupa Partidul Comunistilor, care a lansat-o oficial duminica, si Partidul Social Democrat, condus de Dumitru Braghis, care a anuntat marti ca merge in campanie sub lozinca "O Moldova puternica - economie puternica - viata mai buna!".

Cel mai recent sondaj al Institutului de Politici Publice de la Chisinau credita PSD-ul cu 4,6% din optiunile electoratului, adica sub pragul electoral de 6%.

Alegerile parlamentare vor avea loc in Republica Moldova la 5 aprilie, pana in prezent la Comisia Electorala Centrala (CEC) inregistrandu-se in cursa electorala noua partide din cele 28 care au acest drept. Inscrierea se va incheia cu 30 de zile inaintea scrutinului fixat pentru data de 5 aprilie.

Parlamentul de la Chisinau are 101 deputati. Pragul electoral este de 6%, iar blocurile si aliantele sunt interzise.

Doar opt din cele 28 de formatiuni politice care au dreptul de a participa la aceste alegeri sunt considerate ca fiind actori reali ai viitoarei campanii electorale, iar patru-cinci formatiuni sunt creditate cu sanse de a intra in viitorul Parlament.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#partid politic Moldova, #ofera salariu, #500 euro , #stiri externe