Un site a publicat 500.000 de mesaje trimise pe 11 septembrie 2001

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 15:54
2111 citiri
Un site a publicat 500.000 de mesaje trimise pe 11 septembrie 2001
foto: Arhiva

Site-ul Wikileaks a publicat in premiera o jumatate de milion de mesaje trimise de newyorkezi in ziua atacurilor teroriste de la World Trade Center.

Mesajele schimbate de locuitorii New York-ului surprind teroarea ce a cuprins orasul in ziua in care Turnurile Gemene au fost lovite de avioanele deturnate de teroristi, potrivit CNN.

Ingrijorarea, panica, frica si disperarea americanilor pusi in fata unei situatii fara precedent, in dimineata zilei de 11 septembrie 2001, au fost surprinse in sutele de mii de mesaje trimise de locuitorii ingrijorati pentru soarta celor dragi, sau de reprezentantii autoritatilor, ce incercau sa faca fata situatiei.

"Suna-ma te rog de indata ce ajungi la birou. Trebuie sa stiu ca esti bine", este mesajul unui newyorkez ingrijorat.

"Daca nu am nicio veste de la tine pana diseara, o iau pe Laura de la scoala si ii spun ca tatal ei a murit", spune mesajul disperat al unei femei ce nu poate lua legatura cu sotul ei.

Daca mesajele trimise in clipele imediat urmatare producerii tragediei sunt in cea mai mare parte intrebari, zvonuri si informatii legate de producerea atacului, in orele urmatoare tonul mesajelor trece de la ingrijorare la disperare si, in cele din urma, la resemnare, pe masura ce pierderea celor dragi devine o realitate cruda si implacabila pentru mii de americani.

"Inteleg ca materialul publicat este foarte tulburator, insa asta nu insemana ca nu face parte din istoria noastra", a declarat Daniel Schmitt, un purtator de cuvant al site-ului, precizand ca au fost facute verificarile de rigoare, iar mesajele s-au dovedit autentice.

Wikileaks a refuzat sa precizeze daca mesajele publicate provin din surse guvernamentale, ale politiei ori din industria de telecomuniactii, sau au fost interceptate de o persoana particulara.

Pe 11 septembrie 2001, 19 teroristi organizati in echipe au deturnat patru avioane de pasageri, cu rezervoarele pline de combustibil. Doua dintre ele au fost prabusite deliberat peste Turnurile Gemene din New York, unul peste cladirea Pentagonului, iar un al patrulea s-a prabusit in Pennsylvania, dupa ce pasagerii au incercat sa-i opreasca pe teroristi.

2.976 de persoane si-au pierdut viata in urma atacurilor, fara a-i pune la socoteala si pe teroristi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#mesaje World Trade Center, #mesaje atacuri WTC, #mesaje atacuri 9 11 , #stiri externe