Un vicepremier moldovean cere eliberarea jurnalistului retinut in Transnistria

Sambata, 10 Aprilie 2010, ora 11:12
1070 citiri
Un vicepremier moldovean cere eliberarea jurnalistului retinut in Transnistria

Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Victor Osipov, a cerut autoritatilor de la Tiraspol sa-l elibereze pe jurnalistul Ernest Vardanean (foto), retinut sub acuzatia de spionaj in favoarea R. Moldova, avertizand ca "asemenea tertipuri de politie politica" pot agrava situatia in regiune.

"Invinuirile aberante care se spune ca ar fi aduse acestui jurnalist, fac din acest caz unul iesit din comun, care va capata o rezonanta internationala. Vom intreprinde tot ce este in puterile noastre pentru a contribui la eliberarea cat mai urgenta a lui Ernest Vardanean", afirma vicepremierul pentru reintegrare intr-un comunicat.

Jurnalist arestat la Tiraspol pentru spionaj in favoarea Moldovei

"Imi exprim ingrijorarea fata de soarta acestui om si fac apel sa fie eliberat. Consider ca asemenea tertipuri de politie politica compromit si mai mult liderii de la Tiraspol si pot agrava situatia in regiune. Astfel de actiuni contravin tendintei de intarire a increderii, de care avem nevoie pentru a solutiona problemele ce afecteaza populatia. Mai mult decat atat, ele incalca flagrant drepturile si libertatile fundamentale ale omului in regiunea transnistreana", adauga vicepremierul.

Victor Osipov a precizat ca autoritatile de la Chisinau au stabilit cu seful Misiunii OSCE in R. Moldova sa intervina pe langa structurile de la Tiraspol pentru a le determina sa-l puna in libertate pe jurnalistul arestat.

"Vom sensibiliza, de asemenea, partenerii nostri internationali implicati in formatul 5+2 pentru a se alatura eforturilor de eliberare a jurnalistului si a altor persoane, daca mai este cineva arestat in baza acestei false acuzatii. Reiterez solicitarea catre factorii politici de la Tiraspol de a interveni pentru stoparea actiunilor abuzive si eliberarea lui Ernest Vardanean", precizeaza vicepremierul pentru reintegrare.

Presa de la Chisinau a anuntat vineri seara ca Ernest Vardanean, fost angajat al agentiei Novai Reghion, a fost retinut pentru spionaj in favoarea Republicii Moldova si risca ani grei de puscarie. Informatia a fost confirmata pentru Jurnal.md de expertul in problema transnistreana,Oazu Nantoi.

"Jurnalistii prezinta pericol la Tiraspol, pentru ca orice sclipire de adevar blocheaza activitatea structurilor, care si pana acum sunt controlate de KGB", sustine Nantoi.

Si presedintele Asociatiei pentru drepturile omului Promo-LEX, Ion Manole, a mentionat, pentru Jurnal.md, ca jurnalistul a fost arestat pentru "inalta tradare de patrie", acuzatiile fiind invocate de autoritatile de la Tiraspol.

"La acest moment, jurnalistul se afla in custodia structurilor de securitate tiraspolene", a afirmat Manole. Acesta sustine ca, potrivit unor surse din regiunea separatista, Vardanean a fost retinut inca de miercuri, iar potrivit altor surse, jurnalistul a fost retinut vineri.

Ernest Vardanean locuieste impreuna cu familia sa la Tiraspol, unde activeaza de mai multi ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Victor Osipov jurnalist spionaj, #jurnalist spionaj Transnistria, #Ernest Vardanean arestat , #stiri externe