Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un vulcan sta sa erupa in Islanda cu urmari mai grave ca in 2010

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 10:31
5298 citiri
Un vulcan sta sa erupa in Islanda cu urmari mai grave ca in 2010

Specialistii avertizeaza ca o eruptie este iminenta in Islanda si ca aceasta ar putea fi chiar mai periculoasa decat cea de anul trecut.

Practic, in orice moment poate erupe vulcanul Katla, avertizeaza ei, conform Daily Mail. Vulcanul care da fiori de aceasta data este mai mare decat vecinul sau, Eyjafjallajokul, cel care a facut ca sute de zboruri sa fie anulate anul trecut, aducand pierderi de miliarde de euro companiilor aeriene.

Potrivit expertilor, camera magmei in cazul vulcanului Katla este mai mare decat cea a vulcanului Eyjafjallajokul. Ultima sa eruptie majora a avut loc in 1918, cand a tinut mai bine de o luna, distrugand recoltele si omorand animale din gospodariile din zona. Eruptia a topit o parte din pojghita de gheata ce acopera Katla, inundand fermele din apropiere.

Deja zona a inceput sa fie zguduita de cutremure, chiar daca de mica intensitate, iar seismologii spun ca o eruptie este iminenta. Daca pana acum seismele nu erau mai mari de 3 grade pe scara Richter, saptamana trecuta intensitatea lor a crescut la 4.

Seismologii se tem ca o eventuala eruptie ar putea avea urmari mai devastatoare decat cea de anul trecut. Eruptia vulcanului Eyjafjallajokul este considerata una de mica amploare, in ciuda impactului ei, fata de ce ar putea sa se intample de aceasta data, declara Piall Einarsson, profesor de geofizica la Universitatea din Islanda.

Deja autoritatile sunt in alerta, pregatind eventuale evacuari. In cazul unei eruptii, autoritatile au mai putin de o ora la dispozitie pentru a evacua zona.

Datele de pana acum arata ca vulcanul Katla are circa doua eruptii majore pe secol, activitatea sa intensa din ultima vreme semnaland ca momentul unui eruptii se apropie. Nu se pune problema daca acesta va erupe, ci cand, mai spun specialistii.

Islanda are 22 de vulcani, din care sapte sunt activi si patru foarte activi, aici intrand Katla si Hekla. Desi nu este considerat la fel de periculos precum Katla, Hekla poate pune probleme, aflandu-se pe ruta celor mai multe dintre zborurile internationale. Un nor de cenusa ar da din nou peste cap traficul aerian, blocand razele soarelui timp de mai multe zile sau chiar saptamani.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#eruptie Islanda, #eruptie vulcan Katla, #cutremure Islanda vulcani , #stiri externe