Ziare.com

Unirea Marii Rosii de Marea Moarta a primit unda verde

de Ana Ilie
Luni, 26 August 2013, ora 13:25

   

Unirea Marii Rosii de Marea Moarta a primit unda verde
Premierul iordanian, Abdullah Nsur, a anuntat, luni, ca guvernul sau a dat unda verde planului de unire a Marii Rosii cu Marea Moarta, pentru a o salva pe aceasta din urma de la disparitie.

Prin proiectul de 980 de milioane de dolari nu numai se evita evaporarea totala a Marii Moarte, dar se aduce si apa dulce in Israel, Iordania si teritoriile palestiniene, scrie France24.

Activistii de mediu avertizeaza insa asupra consecintelor grave ale proiectului, ce va altera chimia unica in lume a Marii Moarte.

"Guvernul a aprobat proiectul dupa ani de studii tehnice, politice, economice si geologice", a confirmat Nsur inceperea punerii in aplicare a planului ce ar livra, anual, regatului hasemit, 100 de milioane de metri cubi de apa.

Iordania va trage apa din Golful Aqaba, din nordul Marii Rosii, pana la Risheh, unde se va construi o centrala de desalinizare. De acolo, "apa desalinizata va merge in sud in orasul Aqaba, iar apa sarata va fi pompata in Marea Moarta", a spus Nsur.

Fara acest ajutor, Marea Moarta se va evapora pana in 2050. Marea a inceput sa se micsoreze in anii '60, cand Israelul, Iordania si Siria au inceput sa traga apa din raul Iordan, care alimenteaza Marea.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4198 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Unirea Marii Rosii de Marea Moarta

Si se va numi "Moartea-rosie".

 

Nu se intelege mai nimic din informatie....

...trage apa sarata...o desalinizeaza si o trimite inapoi la Aqaba? Eu inteleg ca se trage apa din M.Rosie si va fi drenata spre M.Moarta...dar atentie M.M.O.arta este la aproape 400 de metri sub nivelul M.Rosii!!!

 

Este corect

In urma procesului de desalinizare a apei de mare (trasa din Marea Rosie) rezulta apa dulce (pentru Aqaba + vecinatati) si solutie salina mult mai concentrata decat apa de mare initiala (ce se deverseaza in Marea Rosie). Cu toate acestea apa din Marea Moarta este mai concentrata decat solutia salina asa incat deversarea acesteia in respectiva mare nu va altera prea mult salinitatea.
Sper ca nu am fost prea criptic...

Eu stiam ca in urma desalinizarii rezulta....

...apa chioara dulce si....sare de mare buna si de bucatarie dar nu ca cea de mina!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor