Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Verheugen: Romania si Bulgaria nu sunt copiii-problema ai UE

Duminica, 14 Februarie 2010, ora 13:52
4487 citiri
Verheugen: Romania si Bulgaria nu sunt copiii-problema ai UE
Foto: Der Spiegel

Fostul comisar european pentru Industrie Gunter Verheugen este de acord ca reputatia UE a fost cel mai grav afectata odata cu primirea Romaniei si a Bulgariei in spatiul comunitar, insa procesul de maturizare democratica nu s-ar petrece acolo daca n-ar fi membre UE.

"Romania si Bulgaria nu sunt copiii-problema ai sistemului, consolidarea democratica nu s-ar fi produs in aceste tari in absenta calitatii de state comunitare", a precizat fostul comisar european intr-un interviu acordat Der Spiegel.

De asemenea, acesta a subliniat faptul ca, primind noi membri, Uniunea si-a satisfacut nevoia de a "ocupa" economic alte state si a condamnat faptul ca multe tari dau vina pe cei de la Bruxelles daca lucrurile merg prost.

"Comisia Europeana este motorul integrarii comunitare. Recunosc, imaginea Comisiei este inca influentata de ideea ca ar fi un fel de monstru birocratic tentacular care vrea sa regleze vietile oamenilor. Eu am incercat sa ma departez de aceasta mentalitate.

Trebuie spus insa ca lucrurile pe care le comunicam trec prin filtrele nationale. In multe tari, mai ales in Germania, s-a dezvoltat un obicei prost: pentru lucrurile care merg prost sunt de vina 'oamenii aia de la Bruxelles", a mai spus acesta.

Gunter Verheugen considera ca Germania are nevoie de Romania pentru ca, odata cu integrarea acesteia, a potentat cresterea economica si a creat locuri de munca.

"Mi-as dori ca politicienii germani sa recunoasca succesul celor doua valuri de integrare, din 2004 si 2007. Daca neglijam rezultatele pozitive si aratam cu degetul doar copiii-problema, Romania si Bulgaria, nu trebuie sa ne mire ca oamenii vor privi cu suspiciune problema. Sunt prea saraci, nu-i vrem pentru ca dupa integrare va trebui sa-i hranim - acesta e un argument ingust si fals.

Realitatea este cu totul alta. Toate valurile de integrare au implicat tari aflate mult in urma standardelor comunitare, in termeni de performanta economica. Aceste tari au anulat insa decalajul, tocmai pentru ca au devenit membre UE, iar acest lucru a potentat cresterea economica si a creat locuri de munca, chiar in Germania", a mai spus acesta.

I.U.

Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
#Gunter Verheugen comisar european, #integrare Romania Bulgaria , #stiri externe