Ziare.com

Viata de puscarias dintr-o inchisoare de maxima siguranta din Norvegia

Sambata, 02 Martie 2013, ora 14:53

   

Viata de puscarias dintr-o inchisoare de maxima siguranta din Norvegia
Inchisoarea norvegiana de maxima siguranta se afla pe insula Basten, ceea ce ii asigura o pozitie destul de izolata. In orice caz, ar fi mai complicata evadarea de pe o insula decat de dupa niste ziduri.

Aici sunt adusi cei mai periculosi condamnati: ucigasi, violatori, traficanti de droguri, relateaza portalul MixStuff.

Sentintele merg pana la 21 de ani, aceasta fiind pedeapsa maxima prevazuta prin legile norvegiene. Insa, chiar daca faptele lor reprobabile impun pedepse de durata, detinutii dispun in interiorul inchisorii de conditii umane pentru trai, avand multe facilitatati, cu exceptia aceleia de a putea parasi incinta inchisorii.

Locul de pedeapsa nu este o fortareata cum si-ar inchipui cineva. Locuinta detinutilor are aspectul unui sat de vacanta, compus din bungalow-uri, cu cate sase persoane.

Ideea este ca eventualele conditii inumane ar inrai firea celui detinut si ar face din el un dusman al societatii care l-a condamnat, in loc sa actioneze ca factor educativ si sa-l reintegreze social.

Norvegia este o tara putin numeroasa, intreaga ei populatie fiind formata din 5 milioane de locuitori. Detinutii sunt si ei putini: in total vreo patru mii. Pentru ei, tara si-a permis sa asigure conditii de viata mai mult decat suportabile, suficient de bune ca sa nu incerce riscurile evadarii.

Principiul dupa care s-a organizat inchisoarea de pe insula Basten este simplu: fiecare detinut are la dispozitie o incapere "single", iar sase asemenea incaperi au accesul la faciliati comune: dus, toaleta, bucatarie.

Se va intreba poate cineva pentru ce este nevoie de bucatarie la puscarie. Simplu: detinutii primesc o singura masa la "restaurantul" inchisorii: pranzul. Micul dejun si-l prepara singuri, cina la fel, din fonduri proprii.

Institutia a socotit ca, in loc sa organizeze prepararea si servirea micului dejun si a cinei, mai bine ii asigura detinutului o suma fixa, cu care isi va cumpara el singur mancarea preferata, in magazinul alimentar al inchisorii.

In acest scop, fiecare detinut primeste lunar o indemnizatie de 70 de euro si are posibilitatea sa desfasoare o activitate profesioala, pentru care este retribuit, tot lunar.

Unul dintre prizoneri relata presei: "Suntem o comunitate, ca un mic sat de vacanta. Singura diferenta este ca nu putem merge la pescuit, la plaja sau la inot".

Teritoriul lor nu este mare. Insula Basten are 2,6 kmp, iar asupra detinutilor vegheaza 70 de ofiteri si 35 de gardieni. Acestia din urma fac apelul de mai multe ori pe zi: la prima ora a diminetii, la orele 17 si la 23. Peste noapte, paza este asigurata de doar patru paznici si o buna aparatura de supraveghere.

Sociologii norvegieni sustin ca o buna paza nu se asigura printr-un numar mare de paznici, ci printr-o aparatura de buna calitate si prin inducerea ideii ca detinutul se pregateste sa fie redat societatii cu toate drepturile de care se va bucura la iesire in mod egal cu oricare concetatean al sau.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5842 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

vorba bancului:

ai grija mama, sa te porti frumos, sa nu te dea afara!

 

sunt destui romani

care ar vrea sa traiasca acolo !

 

Norvegia are cel mai ridicat nivel de trai din toată lumea,

iata ce am gasit pe net, despre Norvegia!
Norvegia are cel mai ridicat nivel de trai din toată lumea, arată Raportul Global pentru 2011 intocmit de Oficiul ONU pentru Dezvoltare Umană.

Norvegia este prima tara din lume care a introdus concediul de paternitate? Parintii isi pot lua 46 de saptamani de concediu parental cu 100% plata a salariului, sau 56 de saptamani cu plata 80% din salariu. Legea prevede ca cel putin 10 saptamani din aceasta perioada sa fie concediul tatalui. Astfel, autoritatile norvegiene vor sa incurajeze si sa consolideze relatiile dintre tati si copii.Sistemul sanitar - Pe cap de locuitor, cheltuielile pentru sistemul medical norvegian sunt printre cele mai mari din lume. In plus, orice cetatean se poate bucura de servicii medicale calitative, indiferent de veniturile sale. Copiii sub 12 ani si femeile insarcinate nu platesc taxa de consultatie.

Medicii specialisti lucreaza in spitale, in timp ce medicii generalisti lucreaza ca liber profesionisti, in cabinete, insa sunt sustinuti de stat si prin platile pacientilor.
nu se fumează in aproape niciun restaurant, nu se serveste alcool pană după pranz si este strict interzis consumul de băuturi alcoolice pe stradă.Populatia Norvegiei a votat de doua ori impotriva aderarii la UE in cadrul unor referendumuri organizate in 1972 si 1994.
foarte interesant Inclusiv faptul ca au foarte mult petrol!

 

q

uite de aia nu merge nimic cum trebuie. pt infractiuni grave cum ar fi crima cu premeditare ,violul si tortura ar trebui introdusa PEDEAPsa cu MOARTEA .

 

mai ioano!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

poate vrei sa spui america!!!!!!!!!!!!!!!si lasama rece cu gloabele tale socialiste europene ca mi se face greata!!!!!!!!!!!!!!!!!

Indivizii care violeaza, omoara sau escrocheaza ...

NU se pot re-educa ...
ASTA este o Idees Parsiva, tocmai pentru ca este MASCATA in Staniol Umanist ...
Umanism PERVERS, pen'ca este inspirat de dreaqqcckkuu' si INTRETINE CRIMA in Lume ...
Daca TOTI, Potentialii Criminali ar STI ca NU vor scapa de Moarte pe TOATAPlanetea, ori unde s-ar ascunde,
NU ar mai face ...

Si daca ar sti ca NU numai MOARTEA ar fi importanta in Represiunea LEGITIMA a Oamenilor im contra FIARELOR,

CI, MODUL in care ar fi omorati, ar fi si mai circum specti ...
S-ar LIMITA sa astepte f'o Ocaziune de Lovilutie ... :)):)):))
Armate de Eliberare,
Brigăzi Teroriste,
Forte Speciale ... :)):)):))
DACA ar STI ca :

Pot fi FIERTI de Vii
Pot fi JUPUITI de Vii,
DATI pe Mainile Parintilor sau Rudelor celor MARTIRIZATI de Scursurile Umane, cei care VOR sa execute EI Sentinta, asistati de Calai de Profesie

(Fosti din Forte Speciale sau din Organe ... :)):)):))
s-ar ERADICA Samanta Fiarelor.
Dar, sunt UNII in Lume, in TOATE Tarile, Frati de Sange si FIRE cu Criminalii, care NE im_PUN, Noua, Restului de OAMENI,

Toleranta CRIMINALA fata de Criminali ...

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor