Viata secreta a lui Fidel Castro, dezvaluita de fostul sau bodyguard

Joi, 22 Mai 2014, ora 19:50
9744 citiri
Viata secreta a lui Fidel Castro, dezvaluita de fostul sau bodyguard
Foto: The Guardian

O persoana din cercul de apropiati ai lui Fidel Castro, fostul lider al Cubei, face dezvaluiri in premiera despre viata liderului cubanez, care ar fi trait ca un adevarat rege.

Fidel Castro a dus o viata de lux pe o insula din Caraibe, avand propriul iaht privat si un confort capitalist, sustine fostul sau bodyguard, Juan Reinaldo Sanchez, in cartea "Viata secreta a lui Fidel Castro", potrivit The Guardian.

Sanchez a facut parte din garda personala a lui Castro timp de 17 ani. El il descrie pe Castro ca fiind carismatic si inteligent, dar manipulator, cu sange rece si egocentrist.

Acesta sustine ca majoritatea cubanezilor au fost constienti de faptul ca liderul lor s-a bucurat de un stil de viata dincolo de visele multor locuitori si in contradictie cu sacrificiile cerute de el.

"Contrar la ceea ce spunea intotdeauna, Fidel nu a renuntat la confortul capitalist. Modul sau de viata a fost capitalist, fara niciun fel de limite", spune Sanchez.

Cartea aparuta de curand a fost scrisa cu ajutorul jurnalistului Axel Gylden, de la revista franceza L'Express.

Avea o insula si calatorea cu Mercedesul

"Aceasta este prima data cand cineva din cercul intim al lui Castro, cineva care a facut parte din sistem si un martor de prima mana la aceste evenimente, a vorbit. Se schimba imaginea pe care o aveam despre Fidel Castro si nu doar despre modul sau de viata, care contrazicea cuvintele sale, dar si de psihologia si motivatiile lui Castro", a declarat Gylden.

Castro s-a bucurat de o insula privata, Cayo Piedra, la sud de Golful Porcilor, scena invaziei nereusite finantate de CIA in anul 1961. Aceasta a fost descrisa ca "o gradina a Edenului", unde Castro se distra impreuna cu oaspetii sai, inclusiv cu scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez.

Castro naviga pe insula la bordul iahtului sau de lux Aquarama II, ornat cu lemn rar din Angola si propulsat cu patru motoare trimise de presedintele sovietiv Leonid Brejnev.

"Castro statea intr-un fotoliu mare de piele neagra, cu un pahar de whisky Chivas Regal (bautura lui preferata) in mana", scrie Sanchez.

Viata de lux a lui Castro a fost "un privilegiu nebun", in timp ce cubanezii sufereau dificultati serioase in anii '90, dupa ce economia "s-a prabusit ca un castel de carti" dupa dezintegrarea Uniunii Sovietice si a blocului din Est, cu care Havana avea aproape 80% din tranzactiile externe.

Liderul cubanez tinea o arma la picioare atunci cand se deplasa in Mercedesul sau de lux si nu pleca nicaieri fara cel putin 10 garzi de corp.

"El a fost un zeu. Am sorbit toate cuvintele sale, am crezut tot ce a spus. L-am urmat peste tot si as fi murit pentru el", se destainuie Sanchez, care in prezent are 65 de ani si locuieste in Statele Unite.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#viata secreta Fidel Castro, #dezvaluiri viata Fidel Castro, #viata Castro lider Cuba, #carte viata Fidel Castro , #stiri externe
Comentarii
Poza Constant
Constant
rank 5
Poza cititoru
cititoru
rank 5
Fidel Castro are un singur defect: