Voronin negociaza cu rusii lichidarea R. Moldova

Vineri, 07 Martie 2008, ora 11:02
2361 citiri
Voronin negociaza cu rusii lichidarea R. Moldova

Chisinaul si Moscova negociaza in secret rezolvarea problemei transnistrene, una dintre ipoteze sustinand formarea unei federatii cu trei membri de drept egal: Moldova, Transnistria si Gagauzia (o regiune autonoma din sud-vestul Republicii Moldova), comenteaza Deutsche Welle.

"Presedintele Voronin poarta negocieri secrete privind integritatea teritoriala a tarii, care ar putea duce la lichidarea Republicii Moldova in forma ei actuala", a declarat liderul opozitiei de centru din Parlamentul moldovean, Serafim Urechean, referindu-se la vizita oficialului Yuri Zubakov la Chisinau.

Potrivit Deutsche Welle, fostul ambasador al Rusiei la Chisinau, Yuri Zubakov, este delegat de administratia prezidentiala rusa sa se ocupe de problema transnistreana. In plus, el este si un apropiat al lui Dmitrii Kozak, autorul controversatului Memorandum de federalizare a Republicii Moldova esuat in 2003.

Presedintia de la Chisinau nu a oferit detalii despre discutiile dintre oficialul rus si presedintele Voronin, mentionand doar ca Zubakov militeaza pentru reluarea cat mai grabnica a negocierilor pentru reglementarea problemei transnistrene.

Liderii regiunilor separatiste Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria vor avea o reuniune informala la Moscova, pe 13 martie.

Duma i-a invitat la reuniune si pe reprezentantii Parlamentelor Osetiei de Sud, Abhaziei si Transnistriei, ca si pe reprezentanti ai Georgiei, Republicii Moldova, Azerbaidjan si Armenia, tari care se confrunta pe teritoriul lor cu astfel de "conflicte inghetate", precum si pe reprezentanti ai partidelor si organizatiilor politice din cele trei republici separatiste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
#Voronin, #R Moldova, #Transnistria, #negociere, #teritoriu, #Rusia , #stiri externe