Ziare.com

Voronin nu va semna la Moscova niciun document

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 10:09

   

Voronin nu va semna la Moscova niciun document
Consilierul prezidential pentru politica externa Sergiu Stati a declarat ca Vladimir Voronin nu preconizeaza semnarea niciunui document miercuri, la Moscova, in cadrul intrevederii cu Dmitri Medvedev si liderul transnistrean Igor Smirnov.

"Este prematur sa discutam acum despre intalnirea de miercuri. Nu vor fi semnate documente, cel putin nu s-a pregatit asa ceva", a declarat marti Sergiu Stati.

Partidele de opozitie din Republica Moldova sunt insa ingrijorate de perspectiva semnarii unui document la intrevederea de miercuri.

Intr-o declaratie difuzata marti, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) isi exprima ingrijorarea in legatura cu intentiile presedintelui Voronin de a semna la Moscova un asa-zis "document intermediar" privind reglementarea problemei transnistrene.

Potrivit partidului, acceptarea de catre Voronin, aflat pe final de mandat, a propunerii Moscovei de a negocia cu liderul separatist Smirnov si cu reprezentantii Federatiei Ruse, excluzand principalii parteneri ai Republicii Moldova in reglementarea transnistreana - UE, SUA si Ucraina - "constituie o subminare a formatului international de negocieri 5+2".

PLDM aminteste ca Republica Moldova a trecut printr-o experienta de negocieri trilaterale, soldate cu Memorandumul Kozak, document ce prevedea "transnistrizarea" intregului teritoriu al tarii ca substitut al reglementarii durabile a problemei raioanelor din est.

"Rusia a demonstrat in repetate randuri ca orice initiativa lansata de ea deriva din principiile Memorandumului Kozak, ceea ce contravine Constitutiei Republicii Moldova si Legii cu privire la prevederile de baza ale statutului juridic special al localitatilor din stanga Nistrului (Transnistria), adoptata in unanimitate la 22 iulie 2005", se spune in declaratie.

Voronin are nevoie de voturi

Tentativa presedintelui Voronin de a semna in pripa un "document intermediar", fara consultarea prealabila a partidelor politice si a societatii civile, are un pronuntat caracter electoral, poate aduce prejudicii grave intereselor nationale ale Republicii Moldova si pierderea credibilitatii ca partener serios in fata celorlalti negociatori - UE, SUA si Ucraina, sustine partidul condus de Vladimir Filat.

PLDM cere, de asemenea, sefului statului sa nu sacrifice viitorul Republicii Moldova pentru a obtine dividende electorale de moment, in interesul Partidului Comunistilor.

Presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechian, este de parere ca trilaterala de la Moscova "este o speculatie politica, un truc preelectoral al lui Vladimir Voronin".

Liderul AMN a reamintit faptul ca la alegerile parlamentare precedente, in 2005, presedintele Voronin a fost sprijinit de "sustinatorii din Europa - presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko", care l-au sustinut venind la Chisinaul in campanie electorala.

"Voronin a profitat foarte mult de acesti trei presedinti si practic datorita acestora a devenit in 2005 presedinte. Iata ca acum vectorul si resursa proeuropeana a lui Voronin s-au epuizat si dumnealui incaleca vectorul estic. In 2005 l-am prevenit pe Traian Basescu ca va fi rasplatit de Voronin nu ca un gentleman", a adaugat liderul AMN Serafim Urechean.

Ca este vorba despre o schimbare a vectorului, crede Urechean, o ilustreaza si faptul ca 80 de observatori din tarile membre ale Comunitatii Statelor Independente au fost acreditati pentru a monitoriza alegerile din 5 aprilie.

"Acceptarea unui numar atat de mare de observatori din CSI vorbeste despre schimbarea brusca a vectorului lui Voronin de la Vest la Est. In 2005 observatorii CSI nu au fost acceptati si au fost chiar expulzati - prinsi prin vagoane si intorsi inapoi. Acum insa asistam la alta situatie", a mai declarat liderul Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean.

Si Dumitru Diacov, presedinte Partidul Democrat din Moldova (PDM), a declarat ca intalnirea de la Moscova "are multe componente electorale".

"Avand in vedere faptul ca la noi totul se face in secret, ar putea sa se faca pregatiri pentru semnarea unui acord. Dar nu cred ca Moscova, la modul serios, conteaza pe un document si ca Voronin se poate aventura sa semneze ceva. Cred ca si Moscova intelege ca un document semnat astazi, in cateva saptamani, dupa alegeri, ar putea ajunge sa nu mai fie luat in calcul, plus ca rusii au si experienta anului 2003, cand Voronin a refuzat in ultimul moment semnarea Memorandumului Kozak", a mai spus liderul PDM, Dumitru Diacov.

Prim-vicepresedintele PDM, Oleg Serebrian, a declarat la randul sau ca vizitele si intalnirile la nivel inalt inainte de alegeri, de genul celei care va avea loc miercuri la Moscova, sunt in mod clar momente ale campaniei electorale.

Potrivit lui Serebrian, un document semnat acum la Moscova ar torpila efortul Chisinaului de elaborare a propriei variante de proiect de solutionare a conflictului transnistrean, dar si formatul de negocieri 5+2, care mai include Ucraina, UE si SUA.

"Chisinaul profita de faptul ca Occidentul are prea multe probleme interne in momentul de fata - SUA si UE sunt preocupate de criza economica. E foarte clar din mesajele directe si indirecte venite din partea Bruxelles-ului si Washington-ului ca zona Marii Negre nu mai este o prioritate. E clar ca dupa experientele din Ucraina si Georgia, cand au mizat pe schimbari si actiuni radicale, americanii au vazut ca acest lucru nu functioneaza in zona noastra si au abandonat probabil - poate e prea dur spus, dar aceasta este realitatea - fostii parteneri din zona noastra. In aceste conditii, Vladimir Voronin se indreapta mai hotarat spre o alianta cu rusii, spre subordonarea, mai exact, a Republicii Moldova Rusiei, pentru ca o alianta presupune totusi o anumita relatie de echitate. In cazul in care comunistii vor castiga alegerile, acest document ar putea sa aiba un efect negativ - comunistii s-ar angaja sa aplice angajamentele asumate acum, pe ultima suta de metri a guvernarii presedintelui Voronin", a mai declarat Oleg Serebrian, prim-vicepresedintele PDM.

Discutiile vor fi consulatative

Presedintele Voronin a declarat intr-un interviu acordat publicatiei moscovite Kommersant ca ar fi de acord sa semneze o declaratie cu Igor Smirnov privind reglementarea transnistreana dupa principiul integritatii teritoriale a R.Moldova, in cadrul intalnirii trilaterale cu participarea presedintelui Medvedev.

"Rezultatul cel mai bun al intalnirii trilaterale din martie cu Medvedev si Smirnov ar fi ca liderul transnistrean sa poata fi convins de faptul ca reglementarea trebuie facuta cu mentinerea integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Declaratia respectiva ar trebui semnata nu de Voronin si Medvedev, ci de Voronin si Smirnov. Dar este devreme sa discutam in acest moment despre aceste lucruri, pentru ca o asemenea declaratie nu exista inca nici macar in proiect", a declarat Voronin publicatiei ruse.

Intrebat cine ar putea apropia pozitiile diametral opuse ale Chisinaului si Tiraspolului, presedintele moldovean a spus ca speranta cea mai mare este, "in mod firesc", la Moscova, "chiar daca Smirnov este imprevizibil".

Voronin a mai spus, pe de alta parte, ca sunt foarte necesare consultari intre toti participantii la procesul de negocieri in formatul 5+2 (Chisinaul si Tiraspolul, Rusia, Ucriana, OSCE, SUA si UE).

Presedintele moldovean sustine ca discutiile Medvedev-Voronin-Smirnov le vede exact ca pe niste consultari pe marginea pasilor ce ar urma sa fie intreprinsi pentru a restabili procesul de negocieri.

"Va fi o intalnire cu caracter consultativ", a spus Voronin in interviu.

Sursa: rNews

Articol citit de 607 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

voronin il copiaza pe iliescu si se consulta la moscova

...

 

comunismul marele satan

...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor