Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Voronin vrea sa semneze cu Smirnov o declaratie despre Transnistria

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 13:49
862 citiri
Voronin vrea sa semneze cu Smirnov o declaratie despre Transnistria
Foto: Arhiva

Presedintele Vladimir Voronin ar fi de acord sa semneze o declaratie cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, privind reglementarea transnistreana dupa principiul integritatii teritoriale a Republicii Moldova, in cadrul unei intalniri trilaterale la care sa participe si presedintele rus Medvedev.

Vladimir Voronin a declarat intr-un interviu ca rezultatul cel mai bun al intalnirii trilaterale din martie - cu Medvedev si Smirnov - ar fi ca liderul transnistrean sa poata fi convins de faptul ca reglementarea trebuie facuta cu mentinerea integritatii teritoriale a Republicii Moldova, informeaza NewsIn.

Declaratia respectiva ar trebui semnata nu de Voronin si de Medvedev, ci de Voronin si Smirnov.

"Dar este devreme sa discutam in acest moment despre aceste lucruri, pentru ca o asemenea declaratie nu exista inca nici macar in proiect", a precizat Voronin.

Presedintele Republicii Moldova sustine ca sunt foarte necesare consultarile intre toti participantii la procesul de negocieri in formatul "5+2" (Chisinaul si Tiraspolul, Rusia, Ucraina, OSCE, SUA si UE). In aceste conditii, seful statului moldovean vede viitoarele discutii pe care le va purta la Moscova cu Dmitri Medvedev si cu Igor Smirnov exact ca pe niste consultari pe marginea pasilor ce ar urma sa fie intreprinsi pentru a restabili procesul de negocieri.

Intrebat cine ar putea apropia pozitiile diametral opuse ale Chisinaului si Tiraspolului, presedintele moldovean a spus ca speranta cea mai mare este, "in mod firesc", la Moscova, "chiar daca Smirnov este imprevizibil".

Voronin a negat categoric idea ca trilaterala ar servi mai mult imbunatatirii propriei imagini si a celei a Partidului Comunistilor in ajunul alegerilor, pe de o parte, si a Moscovei, pe de alta parte, care ar putea demonstra astfel Occidentului succesele sale in calitate de mediator.

Presedintele moldovean sustine ca la intalnirea pe care a avut-o cu Lavrov la inceputul saptamanii, la Chisinau, s-a convenit ca daca pregatirile vor dura mai mult, trilaterala se va putea tine si dupa alegerile parlamentare moldovene. "Pur si simplu nu vrem sa pierdem timpul", a motivat Voronin graba cu care se pregateste aceasta intalnire.

Vladimir Voronin, care nu mai poate detine functia de presedinte dupa expirarea celor doua mandate, declara ca va opta dupa alegeri intre functia de premier si cea de presedinte de Parlament, reafirmand ca nu intentioneaza sa se retraga din politica.

Referindu-se la principalele aspecte ale politicii externe moldovene, presedintele Voronin a criticat oferta facuta de Comisia Europeana privind Parteneriatul Estic, spunand ca acesta "aminteste de o incercuire a Rusiei" si nu ar fi exact ceea ce isi doreste Republica Moldova in relatiile cu UE.

Presedintele a spus, pe de alta parte, ca teza aderarii Republici Moldova la uniunea interstatala Rusia-Belarus, una dintre cele mai spectaculoase, care insa au ajutat Partidul Comunistilor sa castige alegerile in urma cu opt ani, nu mai este de actualitate, pentru ca intre timp aceasta uniune interstatala nu a evoluat.

In ceea ce priveste Uniunea Economica Euroasiatica, Chisinaul ar fi interesat de anumite proiecte cu caracter investitional, energetic si de transport din cadrul acestei organizatii. "Insa nimeni nu ne propune sa participam", a constatat Voronin, adaugand ca i se pare foarte atractiva si Organizatia de Cooperare de la Shanghai, pentru ca Republica Moldova are legaturi stranse cu China.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Vladimir Voronin, #presedinte Republica Moldova, #Uniunea Economica Euroasiatica , #stiri externe