Vortexul polar, fenomenul care a provocat gerul cumplit din America

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 23:28
9024 citiri
Vortexul polar, fenomenul care a provocat gerul cumplit din America

Cetatenii din 24 de state americane au tremurat de frig saptamana aceasta din cauza vortexului polar, fenomen responsabil de temperaturile de pana la minus 50 de grade Celsius.

Pentru a intelege mai bine fenomenul care a acaparat Statele Unite, provocand ninsori si ploi inghetate ce au omorat cel putin 10 oameni in mai putin de o saptamana, CNN a apelat la explicatiile meteorologului Brandon Miller.

Acesta a precizat ca vortexul polar reprezinta circulatia unor vanturi puternice de mare altitudine in sensul invers acelor de ceasornic. Aceste vanturi inconjoara, de obicei, cei doi poli, insa in cazul emisferei nordice ele au tendinta sa coboare spre latitudini mai mici, adica mai spre sud, generand geruri naprasnice in zone in care nu este atat de frig de obicei.

Oscilatia vortexului

Vanturile superioare sunt cele fac vortexul sa isi schimbe din cand in cand intensitatea si directia, plonjand jeturi de aer arctic catre latitudini inferioare. Desi aceste vanturi polare bat pe tot parcursul anului, deviatiile de directie se produc numai in anumite perioade ale anului.

Cele mai afectate zone de vortexul polar sunt America de Nord si zone din nordul Europei si Asiei.

Vortexurile polare sunt complet diferite de fenomene precum tornadele si uraganele, primele manifestandu-se pe suprafete mai extinse si fiind de mai lunga durata decat o furtuna. Totusi, vortexurile pot produce si furtuni, cum au fost cele de gheata din Canada si SUA, avand in vedere diferenta de temperatura dintre zona din care provine masa de aer si cea in care se deplaseaza.

Ultima oara cand vortexul polar s-a resimtit a fost primavara anului trecut, cand o parte a Europei a fost cuprinsa de frig incepand cu luna martie. Astfel, in anumite zone din Marea Britanie, Craciunul a fost mai calduros decat Pastele.

Foarte multa lume se intreaba daca valul de frig ce a acaparat vestul Europei in ultimele zile are legatura cu gerul din America. Specialistii sustin ca da, ca cele doua valuri de frig sunt provocate de migratia maselor de aer arctic catre sud, insa intre cele doua nu exista o legatura de cauzalitate.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#furtuni zapada vortex polar, #vortex fenomen Statele Unite, #ger polar America Europa , #stiri externe