Walesa a daramat prima piesa a dominoului de la Berlin

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 22:48
2494 citiri
Walesa a daramat prima piesa a dominoului de la Berlin

Lech Walesa a daramat prima piesa de domino din lantul ce simbolizeaza Zidul Berlinului, dintre care cateva fragmente mai exista inca in capitala germana.

Piesele din polistiren, cu o inaltime de 2,5 metri fiecare, au fost decorate de amatori din lume, transmite AFP.

Cancelarul german Angela Merkel si sefii de stat si de guvern din 30 de tari au trecut luni seara prin Poarta Brandeburg, simbol al divizarii Berlinului, in timpul ceremoniilor organizate cu ocazia implinirii a 20 de ani de la caderea Zidului.

"Pentru mine (9 noiembrie 1989 -n.red.) a fost unul dintre cele mai fericite momente din viata", a spus Merkel, in fata a 100.000 de persoane reunite, in pofida ploii, la cel mai celebru monument german.

"Fara libertate nu exista democratie, diversitate, toleranta, Europa unita", a subliniat cancelarul, originar din RDG.

Obama a intervenit de la distanta

Cu cateva minute inainte, presedintele american Barack Obama, absent de la ceremonii, a intervenit, spre surpriza generala, intr-o inregistrare video.

"Putini dintre noi ar fi prezis ca intr-o zi Germania unita va fi condusa de o femeie intrata prin (Poarta -n.red.) Brandeburg (din fosta RDG - n.red.) sau ca aliatul sau american va fi condus de un barbat de origine africana, dar destinul uman este ceea ce il fac oamenii", a spus Obama.

"Impreuna intretinem flacara libertatii pentru toti cei care traiesc in obscuritatea tiraniei si cred in speranta unei zile mai luminoase", a mai declarat presedintele american, care se pregateste pentru un turneu in Asia si este reprezentat la Berlin de secretarul de stat Hillary Clinton.

Wir sind Bruder, wir sind Berlin

"Berlinezii sunt cei care au distrus zidul rusinii, zidul pe care fiecare il credea indestructibil", a subliniat si presedintele francez Nicolas Sarkozy.

"Europenii resimt in prezent ceea ce berlinezii cantau in urma cu 20 de ani: wir sind Bruder, wir sind Berlin (suntem frati, suntem Berlin - n.red.)", a adaugat el.

Si presedintele rus Dmitri Medvedev si-a exprimat mandria "ca cei 20 de ani care au trecut au marcat inceputul unei noi relatii intre Germania si Rusia".

"Popoarele noastre au stiut sa depaseasca vechile ranchiune si sa lucreze mana in mana", a adaugat el, in timp ce premierul britanic Gordon Brown a invitat la o lume mai buna.

In multime, atmosfera era de bucurie, in pofida ploii. Numerosi locuitori ai Berlinului, dar si turisti, i-au ovationat pe liderii occidentali.

De asemenea, publicul l-a salutat cu entuziasm pe tenorul spaniol Placido Domingo, care a interpretat marsul "Berliner Luft", al compozitorului german Paul Lincke, considerat imn al Berlinului.

Concerte in aer, focuri de artificii si un lant uman vor marca seara, in timp ce invitatii lui Merkel vor participa la un dineu organizat la cancelarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Walesa domino Berlin, #piese domino Berlin, #cadere Zid Berlin, #20 de ani cadere Zid Berlin, #manifestari Berlin , #stiri externe