Wall Street Journal: Economia SUA, o spirala cu varful in jos

Sambata, 15 Martie 2008, ora 12:37
1674 citiri
Wall Street Journal: Economia SUA, o spirala cu varful in jos

Presedintele Gerge W. Bush a lansat un dublu mesaj, in discursul sau pe tema economiei americane, titreaza Liberation. A reafirmat ca nu exista motive de ingrijorare in privinta starii economiei americane. A admis insa faptulca economia celui mai puternic stat al lumii cunoaste momente dificile.

In paralel cu afirmatiile linistitoare ale presedintelui american, pe piata bancara se anunta ca Bear Stearns, a cincea banca de afaceri ca importanta de pe Wall Street, va fi salvata gratie unei infuzii de capital de la Rezerva Federala. Prabusirea acestui gigant financiar, noteaza Liberation, ar fi putut provoca un crah.

In ce priveste sectorul imobiliar, comenteaza Liberation, un sector care traverseaza o recesiune fara precedent de la Marea Criza, din anii 30, acesta nu este pegatit sa isi regaseasca echilibrul. Pretul locuintelor a crescut cu pana la 8,9% in decurs de numai un an.

Iar, asa cum explica vineri candidata democratilor la Casa Alba, Hillary Clinton, "aceasta criza nu ameninta doar veniturile si dreptul la o locuita, in cazul a milioane de americani, dar risca si sa trimita in somaj sute de mii de oameni, si sa devasteze comunitati intregi, din toata America". Clinton a propus de altfel si un moratoriu la vanzarea de locuinte, refuzat insa de Casa Aba.

Wall Street Journal : Economia SUA, in plina recesiune

Pentru 70% dintre economistii consultati de Wall Street Journal, economia americana este in plina recesiune. Criza, care a debutat anul trecut, in sectorul imobiliar si cel financiar, a contaminat bancile, si creditele in general. Cum 70 % din cresterea economica americana este alimentata de consum, criza creditelor s-a repercutat si in comert, servicii, productie, si in ultima instanta, pe piata muncii.

"O spirala cu varful in jos". Asa suna diagnosticul unui economist de la New York in privinta economiei. Specialistul deplange si debutul unei inflatii. Departamentul american pentru Munca a anuntat pierderea a 101.000 de angajati in februarie, cea mai serioasa scadere a numarului de locuri de munca din ultimii 5 ani.

Rata somajului a atins 4,8 %, judecand dupa numarul celor care cauta un loc de munca. O serie de experti sustin insa ca este vorba despre o cifra reala a somajului care se apropie de 7%.

Criza este exacerbata de cresterea pretului petrolului, si prabusire cursului dolarului, care a ajuns la 1,55 dolari pentru un euro. Analistii financiari reclama faptul ca interventia Rezervei Federale americane, care a redus dobanda de referinta, a venit din nefericire, prea tarziu, si a fost insuficienta.

Le Figaro: Manifestatiile au facut primele victime in Tibet

Mai multe persoane au fost ranite in confruntarile dintre manifestantii pro-independenta si fortele cineze, in capitala tibetana, titreaza Le Figaro. Au existat de asemenea si numeroase victime.

Uniunea Europeana, Statele Unite si liderul tibetan, Dalai Lama, au lansat serioase avertismente. Manifestatiile au continuat in Tibet cu ocazia celei de-a 49-a aniversari a ocuparii orasului Lhassa, care a generat exilul lui Dalai Lama, liderul spiritual al budhistilor tibetani.

Agentia oficiala China Noua a relatat in premiera despre tulburarile din Lhassa, capitala Tibetului, ocupata in 1950 de China, si unde au avut loc manifestatii de amploare inca din urma cu cateva zile, aminteste Le Figaro. Mai multi politisti au fost grav raniti in cursul confruntarilor. Fortele de ordine au reurs la tiruri de avertisment si au facut uz de gaze lacrimogene, pentru a dispersa multimea. Un lacas de cult si alte cateva cladiri au fost incendiate.

Radio Asia Libera, cu sediul pe teritoriul american, a anuntat cel putin 2 morti, din relatarile martorilor. Media chineza, cu exceptia agentiei oficiale, a pastrat insa tacerea in privinta subiectului. Eveimentele, noteaza Le Figaro, au declansat un val de proteste internationale. Dalai Lama, liderul tibetan aflat in exil, s-a declarat profund preocupat desituatia din Tibet, si a cerut Chinei sa renunte la folosirea fortei.

La randul sau, ministrul de Externe francez, Bernard Kouchner, a anuntat o condamnare ferma, veita din partea tuturor celor 27 de state din Consiliul European, si a facut apel la retinere din partea Chinei.

Casa Alba a declarat la randul sau ca regreta violentele din Tibet, si a cerut Chinei sa respecte cultura tibetana. Louise Arbour, Inaltul comisar ONU pentru drepturile omului, a cerut autoritatilor de la Beijing sa permita manifestantilor din Tibet sa isi exercite dreptul la libera exprimare si libera asociere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Salvare miraculoasă pe autostradă: Un american a fost scos din mașina sa cuprinsă de flăcări VIDEO
Un bărbat de 70 de ani din SUA a intrat în coliziune cu un stâlp de iluminat pe o autostradă din Minnesota. Imediat după impact, bărbatul s-a trezit că nu mai poate ieși din mașina...
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Mai multe țări, inclusiv Franța, sunt reticente în a se despărți de sistemele lor de apărare avansate, chiar dacă secretarul general al NATO a încurajat capitalele europene să transfere...
#economie, #SUA , #stiri externe