Zeci de mii de oameni au protestat in Europa fata de razboiul din Gaza

Sambata, 10 Ianuarie 2009, ora 22:59
1612 citiri
Zeci de mii de oameni au protestat in Europa fata de razboiul din Gaza

Zeci de mii de persoane au manifestat sambata, in mai multe tari europene, impotriva ofensivei israeliene din Fasia Gaza, iar o serie de incidente s-au inregistrat cu ocazia protestelor la Nisa si Oslo.

Potrivit politiei, 30.000 de persoane au manifestat la Paris, insa, potrivit organizatorilor, numarul participantilor a fost "de circa 100.000". La 3 ianuarie, la o manifestatie propalestinana au participat circa 21.000 de oameni in capitala Frantei.

Un manechin mic, care era acoperit cu un lintoliu alb si care simboliza copiii morti in Fasia Gaza de la inceputul ofensivei israeliene, a fost purtat de manifestanti. Scandand "Israelul asasin" si "Opriti masacrul", oamenii au arborat drapele palestiniene, portrete ale liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, si ale fondatorului gruparii islamiste Hamas, Ahmed Yassine, asasinat de Israel.

Manifestatia a fost plasata sub stricta supraveghere, pentru a se evita incidentele (actele de vandalism, incendierea masinilor) de genul celor care s-au inregistrat saptamana trecuta. Circa 3.800 de politisti si jandarmi au fost mobilizati.

In afara de Paris, cele mai importante proteste au avut loc la Lille, unde au participat circa 10.000 de oameni, si la Lyon, unde au participat 10.000 de persoane, potrivit politiei. La Nisa, incidentele au izbucnit in timpul unui mars la care au participat mii de persoane.

Si la Londra s-au organizat proteste fata de ofensiva israeliana din Fasia Gaza. Potrivit politiei, circa 12.000 de oameni au protestat fata de operatiunile armatei Israelului, dar, potrivit organizatorilor, circa 100.000 de persoane au manifestat in apropiere de Hyde Park, in centrul capitalei.

Circa 7.000 de persoane au protestat si in Elvetia, la Berna, pentru a denunta ofensiva israeliana, la chemarea Colectivului de urgenta Palestina, potrivit politiei elvetiene.

Manifestantii au scandat "Suntem toti palestinieni", "Israelul, terorist", exprimandu-si sustinerea pentru locuitorii din Fasia Gaza, atacata de Israel la 27 decembrie.

Mai mult de 10.000 de persoane au manifestat si in tarile nordice impotriva operatiunilor din Fasia Gaza. O serie de incidente s-au inregistrat la Oslo, unde au protestat 2.000 de persoane. Manifestantii au aruncat cu pietre in politie, doua persoane au fost ranite. Politia a replicat cu gaze lacrimogene.

La Stockholm, intre 4.000 si 5.000 de persoane s-au adunat in centrul orasului, inainte de a se deplasa la ambasada israeliana, la apelul principalei comunitati musulmane din tara, cu sustinerea partidelor de stanga suedeze.

Mii de persoane, majoritatea palestinieni stabiliti in Italia, au protestat si la Milano si Torino. La manifestatia din Milano au participat mai ales femei si copii.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au ars o masă simbolică de Paște în fața casei premierului Netanyahu: ”Cel mai rău premier” VIDEO
Protestatarii israelieni au dat foc luni unei mese, simbol al cinei tradiţionale de Seder care marchează începutul Paştelui evreiesc, în faţa domiciliului prim-ministrului israelian Benjamin...
#Europa, #proteste, #razboi Fasia Gaza , #stiri externe