Anul electoral 2012 - ce lideri ai lumii risca sa paraseasca scena politica

Sambata, 31 Decembrie 2011, ora 19:05
679 citiri
Anul electoral 2012 - ce lideri ai lumii risca sa paraseasca scena politica

Daca 2011 a fost anul care a adus surprinzatoare si dramatice schimbari istorice, in 2012, mai multi lideri ai lumii si-ar putea lua ramas bun de la scena politica prin intermediul unui gest democratic elementar - votul.

Revoltele democratice din lumea araba si turbulentele economice din Europa au dus la schimbari de lideri in Tunisia, Egipt, Libia, dar si in Italia, Grecia si Spania. In urma cu un an, nimeni nu putea prezice aceste evenimente si nimeni nu si-ar fi imaginat ca atati lideri isi vor pierde slujbele, spune comentatorul Fareed Zakaria de la CNN.

Si 2012 va fi anul in care o multime de lideri vor pleca. Nu mai putin de 59 de tari organizeaza alegeri - locale, parlamentare sau prezidentiale. Sunt 193 de tari in lume, deci aproape o treime dintre natiunile globului pamantesc sunt chemate sa-si reimprospateze conducerea. Per ansamblu, aceste schimbari ar putea afecta 53% din populatia lumii, reprezentand jumatate din PIB-ul mondial. Si mai semnificativ, multe dintre aceste scrutine sunt concentrate in cele mai puternice state ale lumii.

Patru dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU ar putea trece prin schimbari la varf - Rusia, China, Franta si Statele Unite. Numai aceste patru tari contribuie cu 40% la PIB-ul mondial.

Dintre ele, China nu va avea alegeri democratice, dar va experimenta cea mai ampla schimbare la conducere - 70% dintre oamenii care formeaza acum instantele conducatoare ale tarii vor fi noi. Nu este cazul, insa, de surprize - cel mai probabil, presedintele Hu Jintao si premierul Wen Jiabao vor fi inlocuiti de Xi Jinping si Li Keqiang.

Si algerile prezidentiale din Rusia sunt mai mult decat predictibile. Nu se indoieste nimeni ca premierul Vladimir Putin va redeveni presedintele Vladimir Putin, insa exista ceva care aparent se schimba la Moscova - pentru prima data dupa multi ani, pare sa devina acceptabil in Rusia sa critici Kremlinul. Putin a fost huiduit la un meci de box, iar partidul sau a avut rezultate mai slabe in alegerile legislative din decembrie.

Multi ochi se indreapta catre Washington, unde suspansul este deplin. La anul, pe vremea aceasta, la Casa Alba s-ar putea afla presedintele republican Mitt Romney. Sau presedintele News Gingrich. Sau, pentru un nou mandat, presedintele democrat Barack Obama. Scrutinul din noiembrie 2012 este deschis oricarui rezultat.

Mai la sud, si vesnicul inamic al Washingtonului, Hugo Chavez, va trebui sa castige un nou mandat de presedinte al Venezuelei, desi scrutinul nu ar trebui sa-i dea emotii. Ultimul scrutin la care a participat l-a falsificat fara probleme.

Nu lipsite de emotii sunt si alegerile din Franta, unde presedintele Nicolas Sarkozy ar putea pierde, in primavara, locul de la Elysee in favoarea socialistului Francois Hollande sau chiar a liderei nationaliste Marine Le Pen.

Schimbari vor fi si in Mexic, Egipt, Taiwan, Kenya si Coreea de Sud.

Unele dintre aceste alegeri nu vor insemna nimic mai mult decat schimbarea unei persoane. In cazul altora, va fi un prilej pentru dezbateri fundamentale despre viitoarea directie a tarii. S-ar putea ca in urmatorii ani sa asistam la o Europa diferita, la o China diferita, la o America diferita. Timp in care, prefacerile din lumea araba, incepute in 2011, raman cu final deschis.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri 2012, #alegeri Franta, #alegeri SUA, #alegeri China, #alegeri Rusia , #stiri internationale