Chile inchide penitenciarul de lux din era Pinochet. Inchisoarea avea piscina si terenuri de tenis

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 19:41
2029 citiri
Chile inchide penitenciarul de lux din era Pinochet. Inchisoarea avea piscina si terenuri de tenis
Foto: AP

Statul Chile va inchide penitenciarul Cordillera, care permitea oficialilor militari condamnati pentru crime impotriva umanitatii sa beneficieze de piscina, terenuri de tenis si spatii pentru gratare.

Inchisoarea, aflata pe teritoriul unei baze militare, permitea ofiterilor inchisi pentru asasinate, tortura si alte abuzuri comise in timpul dictaturii generalului Augusto Pinochet din anii 1973-1990 sa aiba conditii mai bune decat in inchisorile normale din Chile, scrie The Guardian.

Detinutii traiau in camere proprii, aveau dusuri calde si ferestre mari la celule.

Presedintele Sebastian Pinera a declarat ca guvernul sau a decis sa inchida Cordillera avand in vedere ca e nevoie de egalitate in fata legii.

Cei zece detinuti de la Cordillera vor fi trimisi acuma la penitenciarul Punta Peuco, alta inchisoare speciala pentru cei invinuiti de fapte care incalca drepturile omului.

Decizia vine dupa ce Manuel Contreras, fostul sef al serviciului secret al lui Pinochet, a dat un interviu la Cordillera, inaintea aniversarii a 40 de ani de la lovitura de stat pe 11 septembrie. Contreras, care ispaseste o pedeapsa de 100 de ani pentru rapiri si asasinate, si-a batut joc de gardienii inchisorii, spunand ca ei "sunt pusi doar ca sa ii tina olita".

El a afirmat ca miile de oameni care au disparut in timpul dictaturii erau militanti de stanga inarmati care au fost ucisi in schimburi de focuri. Cordillera a fost construita in 2004, in timpul presedintelui Ricardo Lagos, pentru a evita supraaglomerarea la Punta Peuco.

Fostul presedinte chilian Michelle Bachelet, care a fost arestat si torturat in timpul dictaturii, a laudat decizia inchiderii inchisorii Cordillera.

Conditiile privilegiate de la Cordillera au fost criticate inca de la construirea acesteia, dar opinia publica a rabufnit cand suporteri ai fostului brigadier Miguel Krassnoff au incercat sa organizeze un gratar in onoarea acestuia la Cordillera, unde Krassnoff are de facut 144 de ani de inchisoare.

O incercare asemanatoare, in 2011, s-a terminat cu ciocniri intre admiratorii sai si activistii pentru drepturile omului. Actuala coalitie de guvernare este prima de orientare conservatoare de la reintoarcerea democratiei in Chile, dupa 1990. Membri ai ambelor partide din coalitie au sprijinit dictatura si mai multi oficiali din era Pinochet sunt acum parlamentari.

In 2011, guvernul conservator a recunoscut existenta a inca 9800 de victime ale dictaturii. Asta a urcat numarul celor ucisi, torturati si detinuti din motive politice in timpul dictaturii lui Pinochet la 40.018. Guvernul estimeaza numarul celor ucisi la 3095.

Aproape 700 de ofiteri urmeaza sa fie judecati pentru participarea la disparitiile disidentilor si 70 au fost deja condamnati pentru crime impotriva umanitatii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Chile inchisoare lux inchisa, #Chile inchisoare piscina barbecue, #Chile inchisoare ofiteri Pinochet , #stiri internationale
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5