Predictii Stratfor pentru urmatorii ani: Ce teritorii va cauta sa recupereze Romania si in ce coalitie va fi

Luni, 08 Februarie 2016, ora 20:48
19498 citiri
Predictii Stratfor pentru urmatorii ani: Ce teritorii va cauta sa recupereze Romania si in ce coalitie va fi
Foto: Ziare.com

Superputerile lumii vor fi aruncate in haos, Statele Unite nu vor mai detine atat de strans puterea globala, iar razboiul impotriva Statului Islamic se va incheia pana in anul 2020 - acestea sunt cateva dintre predictiile Stratfor pentru urmatorii cativa ani.

In raportul Decade Forecast alcatuit de firma americana Stratfor sunt dezvaluite problemele ce vor aparea pe planeta in urmatorul deceniu si se vorbeste despre noi puteri, regrese economice si economii emergente, scrie News.com.au.

Stratfor, despre problemele politice din Romania, teama de Rusia si posibilul lider din regiune

Unele dintre predictii au inceput deja sa se adevereasca, inclusiv aceea ca Uniunea Europeana va fi lovita de o serie de probleme - precum cresterea nationalismului si a tulburarilor sociale - si o incetinire a economiei Chinei.

Stratfor, care a prezis cu succes incapacitatea Europei de a face fata crizei financiare, dar si razboiul Statelor Unite contra jihadului, prezice de asemenea ca SUA, in timp ce vor face un pas inapoi din problemele globale, urmeaza sa ramana puterea proeminenta a lumii.

Analist american: Romania era cea mai deprimanta tara, acum se descurca surprinzator de bine

Firma americana prezice in schimb ca multe tari vor avea de infruntat vremuri grele, iar razboiul, schimbarile din politica si economiile in declin vor juca toate un rol in reorganizarea radicala ce ne asteapta.

Iata cateva dintre predictii, care vizeaza si Romania:

Razboiul SUA - jihad se va incheia

Pana in 2020, cele doua razboaie majore din Orientul Mijlociu vor fi slabit considerabil, desi va fi un proces de durata. Stratfor avertizeaza de asemenea ca atacuri teroriste vor continua sa faca ravagii, iar unele vor fi mari succese ale teroristilor. De asemenea, printre predictii se numara si aceea ca militantii islamisti vor continua sa fie o problema, in special in Orientul Mijlociu, insa in raport se dezvaluie ca raspandirea militantilor va putea fi limitata.

Europa va suferi

Sistemele si populatiile diferite ale Europei vor continua sa solicite enorm institutiile Uniunii Europene. Liderii nationali se vor afla sub presiune tot mai mare din partea cetatenilor lor, punand la randul lor presiune pe relatiile dintre tari.

Uniunea Europeana nu va reveni niciodata la intreaga sa putere ca urmare a crizei financiare de anul trecut si va ramane in mare parte impartita, in urmatorul deceniu. Nationalismul crescut si o crestere a euro-scepticismului vor afecta de asemenea UE, unele tari cautand sa-si rezolve propriile probleme inainte de a privi catre exterior.

Natiunile vor adopta in tot mai mare masura politici protectioniste si de asemenea vor cauta metode de a-si asigura si mai mult granitele, ceva ce a inceput deja sa aiba loc, pe masura ce Europa se lupta cu cea mai mare criza a refugiatilor de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Vor fi astfel patru Europe - cea de Vest, cea de Est, Scandinavia si insulele britanice, iar ele vor fi tot mai instrainate una de cealalta.

Rusia, asa cum o stim, "nu va mai exista"

In urmatorul deceniu, Rusia "va cauta sa se asigure" inainte ca declinul economic sa loveasca. Simtindu-se sub amenintarea armei, tara va parea si mai agresiva, continuand sa-si exercite puterea atat pe plan intern, cat si pe plan extern, insa acest lucru va avea pretul sau.

De asemenea, potrivit raportului, Rusia va cauta si sa reintegreze foste republici sovietice intr-o entitate coerenta pentru a-si amana problemele demografice si sa-si extinda piata.

Insa costurile militare tot mai mari, pretul in scadere al petrolului si problemele interne vor slabi Rusia si mai mult, iar incapacitatea sa de a controla federatia va crea un vid. "Ne asteptam ca autoritatea Moscovei sa slabeasca substantial, ducand la fragmentarea formala si informala a Rusiei. Este improbabil ca Federatia Rusa va supravietui in forma sa actuala", se arata in raport.

Tari precum Romania, Ungaria si Polonia vor cauta de asemenea sa-si recupereze teritorii castigate de Rusia in diferite perioade ale istoriei, mai noteaza sursa citata.

Turcia va fi si mai puternica

Lumea deja incepe sa vada un declin al tarilor create de Europa in Africa de Nord si in Orientul Mijlociu, Statele Unite nefiind capabile sa rezolve lupa interna nesfarsita care are loc in aceste state.

Turcia, a carei granita sudica este inchisa din cauza problemelor, va fi atrasa incet in lupta, fiind vazuta apoi atat ca o putere regionala majora, cat si ca un concurent tot mai acerb cu Iranul, devenind o forta majora in Asia si in Orientul Mijlociu. Potrivit Stratfor, Turcia nu va ramane impasibila in anii de haos de peste granita si nu va fi alta tara care sa poarte aceasta povara a responsabilitatii in regiune.

China va incetini

Concret, economia sa va incetini, iar Stratfor sustine ca tara va intra intr-un nou stadiu, cunoscut drept "noul normal", care va fi urmat de o perioada de crestere mult mai lenta. Potrivit Stratfor, desi tara va continua sa fie o forta economica majora, nu va fi motorul dinamic al cresterii globale care era candva.

In schimb, un nou grup de 16 tari care va include cea mai mare parte din Asia de Sud-Est (Bangladesh, Myanmar, Sri Lanka, Laos, Vietnam, Cambodgia, Filipine si Indonezia), Africa de Est (Etiopia, Uganda, Kenya si Tanzania) si parti ale Americii Latine (Mexic, Nicaragua, Republica Dominicana si Peru) va lua locul Chinei ca centru de putere economica. Potrivit raportului, China va pierde totodata din puterea sa militara, in timp ce Japonia devine tot mai dominanta in regiune.

America se va "decupla"

Desi vor ramane o importanta putere economica, politica si militara, Statele Unite "vor fi mai putin angrenate decat in trecut", acest centru de putere mondial invatand niste lectii vitale in istorie. Acest lucru o va face in schimb sa fie mai precauta in probleme economice si militare, invatand care sunt limitele puterii in incercarea de a linisti tarile ostile.

In schimb, Statele Unite vor fi mai selective cu problemele in care se vor implica si "nu vor mai juca rolul primului respondent, asa cum a facut-o in ultimii ani".

Germania va pierde putere

In timp ce principalul centru de putere european a iesit destul de puternic din criza financiara, ramane foarte vulnerabil in ce priveste exporturile. Potrivit Stratfor, cea de-a patra putere economica a lumii este ostatica bunastarii conomice si mediului competitiv in care opereaza. Politicile protectioniste ii vor afecta exporturile, conducand la un declin economic prelungit, care va reduce influenta Germaniei in urmatorul deceniu.

Puterea Poloniei va creste

Tara est-europeana nu doar ca isi va continua cresterea, ci va deveni un jucator cheie, pe masura ce isi va diversifica relatiile comerciale. O asemenea miscare va reprezenta o veste prosta pentru Rusia, o predictie fiind aceea ca Polonia va deveni liderul unei coalitii anti-Rusia care ar urma sa includa si Romania, in timpul primei jumatati a acestui deceniu, potrivit Stratfor.

"In a doua jumatate a deceniului, aceasta alianta va juca un rol major in remodelarea frontierelor Rusiei si preluarea teritoriilor pierdute", avertizeaza Stratfor. Acest lucru va duce la o relatie puternica cu America.

Orientul Mijlociu va incepe sa se darame

Statele natiune create de Occident se vor prabusi, prezice Stratfor. Insa raportul subliniaza ca, in timp ce va continua sa existe un vid de putere, gruparile jihadiste vor fi limitate de diviziunile interne.

Statele Unite se vor departa si mai mult de influenta din regiune, iar Turcia, care pana acum a ramas in afara marii parti a conflictului, va fi nevoita sa se implice si sa actioneze ca o forta stabilizatoare a regiunii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Stratfor predictii Romania, #Stratfor predictii lume, #Stratfor predictii urmatorul deceniu, #Stratfor puteri mondiale, #predictii puteri mondiale , #stiri internationale