Crestere a numarului de sinucideri la nivel global din cauza crizei economice

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 12:59
1861 citiri
Crestere a numarului de sinucideri la nivel global din cauza crizei economice
Foto: blogs.psychscentral.com

Mii de sinucideri pot fi puse in legatura cu criza financiara globala, iar foarte multi oameni se sinucid in tarile care au suferit pierderi masive a locurilor de munca, a relevat un studiu international.

Cercetarea arata ca au existat cu 5.000 mai multe sinucideri in Europa si SUA in 2009, primul an dupa ce caderea sistemului bancar a declansat dezordinea economica, decat erau inregistrate in anii anteriori, scrie The Independent.

In Marea Britanie, in 2009, s-au inregistrat cu 300 mai multe sinucideri, conform British Medical Journal. Cercetatorii pun aceasta crestere a sinuciderilor pe seama problemelor economice: se estimeaza ca aproximativ 34 de milioane de persoane si-au pierdut locurile de munca de cand a inceput criza.

In cercetarea lor, care a studiat rata sinuciderilor in 45 de state, tinerii aflati intre varstele de 15 si 24 de ani sunt categoria cea mai vulnerabila.

"Barbatii sunt de obicei membrii familiei care castiga cel mai mult in familie si de aceea este mult mai afectati de recesiune decat femeile. Ei pot incerca un grad mai mare de rusine atunci cand apare somajul si de asemenea, vor cauta mai putin ajutor", se arata in studiu.

O alta concluzie a studiului e ca rata sinuciderilor e mai mare in tarile care anterior crizei aveau o rata mica a somajului. "Incercarile de sinucidere ratate ar putea fi de 40 de ori mai multe decat incercarile finalizate cu deces, iar pentru fiecare incercare de sinucidere exista inca zece oameni care se gandesc la sinucidere", avertizeaza cercetatorii.

Datele oficiale arata ca 4.331 de persoane s-au sinucis in Marea Britanie in 2008, o crestere brusca cu 246 de oameni mai mare decat cea din anul anterior si o inversare brusca a tendintei pentru decada anterioara. De asemenea, alte 4304 sinucideri au fost inregistrate in 2009. In 2011, cresterea numarului de sinucideri a fost si mai substantiala: 4.552.

Acelasi fenomen a mai fost inregistrat si anterior, in timpul Marii Depresii din anii '30 si crizei economice din Asia, la sfarsitul anilor '90.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#sinucideri crestere criza economica, #sinucigasi multi probleme economice, #crestere sinucideri pierdere joburi , #stiri internationale