Cum ii imbatraneste puterea pe liderii politici (Galerie foto)

Luni, 04 Februarie 2013, ora 09:34
4987 citiri
Cum ii imbatraneste puterea pe liderii politici (Galerie foto)

Pornind de la Hillary Clinton, care a parasit postul de Secretar american de Stat foarte marcata fizic de mandatul sau, iata o trecere in revista a transformarii pe care o sufera liderii lumii din cauza presiunii puterii.

Nopti albe, decalaje de fus orar, o mare doza de stres, iata asprimea vietii politice care devine vizibila pe chipul mai marilor lumii, prin riduri, cearcane, mult par alb, potrivit Le matin.

Graitoare in acest sens este imaginea lui Hillary Clinton, 65 de ani, care a parasit vineri Departamentul de Stat al SUA, cedand functia unui alt politician democrat cunoscut, John Kerry.

In timpul mandatului de patru ani, Hillary Clinton a vizitat 112 tari, ceea ce reprezinta un record, parcurgand distante imense in avion. A reusit sa ajunga la apogeul popularitatii sale in randul americanilor, insa totul are un pret. Nu numai ca a imbatranit in mod evident, insa si starea de sanatate i-a fost afectata serios, la sfarsitul anului 2012, fiind spitalizata pentru comotie cerebrala.

Insa Hillary Clinton nu este singura asupra infatisarii careia exercitiul puterii si-a pus stigmatul. Barack Obama, 51 de ani, pare sa fi imbatranit cu 10 ani, intre primul si al doilea mandat al sau. Franz Olivier Giesbert, director la jurnalul francez "Le Point" a punctat ironic aceasta transformare a presedintelui, la realegerea acestuia, facand comparatie cu doi actori americani cunoscuti: "Acum patru ani, americanii l-au ales pe Will Smith, acum l-au ales pe Morgan Freeman".

Si asupra fostului presedinte George W. Bush, astazi in varsta de 66 de ani, puterea a lasat urme adanci, fata sa fiind puternic ridata dupa incheierea a doua mandate (la stanga in 2001, la dreapta in 2010).

Bill Clinton, 66 de ani, s-a dovedit a fi insa mai norocos, din acest punct de vedere, dupa greul a doua mandate. Doar cateva riduri in plus, la coltul ochilor si pe frunte, intre investitura sa din 1994 si sfarsitul celui de-al doilea mandat in 2002.

Nicolas Sarcozy, 57 de ani, a marturisit frecvent ca pune accentul pe un regim alimentar sanatos si pe practicarea frecventa a miscarii. In ciuda acestui stil de viata, doar dupa cateva luni petrecute la Palatul Elysee, fata sa era marcata puternic de oboseala. In 2012, dupa cinci ani ca presedinte, ridurile adanci nu au putut fi ascunse nici de barba de trei zile pe care si-a lasat-o.

Nici actualul presedinte francez, Francois Hollande, 58 de ani, nu pare a face fata prea bine stresului de a fi in fruntea natiunii. Ales in 2012, cele cateva luni de mandat si-au pus amprenta asupra chipului sau.

Angela Merkel, 58 de ani. Sosita la putere in 2005, transformarea fizica a celei care indeplineste functia de cancelar german este evidenta.

Vladimir Putin, 60 de ani, actualul presedinte rus, a albit si a pierdut din par, din 1999, cand a ajuns la putere ca prim ministru, insa incearca sa se mentina bine, prin sport, in special.

Tony Blair, 59 de ani - cei 10 ani petrecuti ca premier al Marii Britanii, intre 1997 si 2007, l-au marcat in mod vizibil.

Exista insa si exceptii, iar politicianul italian Silvio Berlusconi, 76 de ani, dovedeste acest lucru, prin faptul ca nu a parut sa fie "uzat" de putere. Intre imaginea din 2001 si cea din 2012, nu este mare diferenta. Traiasca chirurgia estetica, se poate spune, insa.

Perioada critica

De remarcat insa cea mai mare parte a liderilor lumii intra in functie in jurul varstei de 50 de ani, socotita o perioada critica, marcata de transformari fizice evidente. Puterea se pare insa ca accentueaza rapid lucrarea naturala a timpului, determinand o imbatranire prematura.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#imbatranire lideri politici, #stres putere imbatranire prematura, #Barack Obama marcat putere, #Hillary Clinton imbatranita mandat Secretar Stat, #Silvio Berlusconi chirurgie estetica , #stiri internationale