Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum va fi lumea in 2015 - 12 predictii geopolitice

Autor: Ana Ilie
Joi, 01 Ianuarie 2015, ora 00:05
13639 citiri
Cum va fi lumea in 2015 - 12 predictii geopolitice
Foto: World Globes

2014 a fost un an marcat de crize. De la confruntarea Est-Vest din Ucraina la Ebola si ascensiunea terorismului jihadist, cine ar fi putut sa prevada transformarile prin care a trecut lumea in ultimul an?

Chiar daca este dificil de imaginat in ce directie o va lua lumea in 2015, The Business Insider si-a imaginat care vor fi cele 12 cele mai importante evenimente geopolitice ale anului ce sta sa inceapa.

1. Gruparea terorista Statul Islamic va pierde controlul orasului irakian Mosul. SUA vor continua sa mareasca numarul "consultantilor" trimisi pe teren la Bagdad si vor spori coordonarea cu Iranul pentru o operatiune-surpriza in Mosul la mijlocul lui 2015. Atacul la care vor participa forte americane, kurde, irakiene si iraniene va scoate Statul Islamic din oras, dar nu va infrange gruparea.

2. Alegerile israeliene se incheie in haos. Laburistii, intariti, vor castiga cele mai multe mandate in Knesset, insa nu vor reusi sa formeze Guvernul, pentru ca partidele de centru si ultra-ortodoxe refuza sa se grupeze intr-o alta coalitie. Gideon Sa'ar va reusi la limita sa il inlocuiasca pe premierul Benjamin Netanyahu la conducerea Likud, asa ca premierul isi va incepe al treilea mandat in cea mai precara pozitie politica de pana acum. In eventualitatea ca laburistii il vor forta sa inceapa din nou negocieri cu palestinienii, acestea vor esua.

3. Tensiunile dintre Grecia si Turcia pe marginea depozitelor de gaze din Marea Egee vor exploda. Pana la sfarsitul lui 2015, apele de langa nordul Ciprului vor fi puternic militarizate si va avea loc o situatie de tipul celei din Marea Chinei de Sud, intre doua state mandre, ambele aliate NATO. Escaladarea va pune capat oricarei discutii pe marginea construirii unor terminale de gaz lichefiat in Cipru sau gazoducte in nord-estul Mediteranei. Tarile vor deveni mai retincente la impunerea de sanctiuni industriei energetice a Rusiei, ceea ce este benefic presedintelui Vladimir Putin.

4. Anul se va incheia fara nicio intelegere intre SUA si Iran pe marginea programului nuclear al Teheranului. Cea mai mare intiaitiva de politica externa a Administratiei Obama se va incheia cu un esec, ceea ce il va face sa se concentreze mai mult pe tinte mai usoare, cum ar fi apropierea de Cuba.

5. Partile afectate de conflict din Sudanul de Sud vor fi cuprinse de foamete. Procesul de pace intarziat, scaderea productiei petroliere si perspectiva sanctiunilor americane si internationale vor lasa Guvernul celui mai nou stat al lumii in cea mai precara situatie de la independenta din 2011. Doua sezoane agricole ratate, liniile de aprovizionare intrerupte si cresterea pretului alimentelor va duce la cea mai grava criza alimentara din estul Africii de la foametea din Somalia din 2011.

6. Liderul algerian Abdelaziz Bouteflika moare. El este bolnav si nu a mai fost vazut in public de la "realegerea" sa in aprilie anul trecut. Este posibil ca de ceva vreme sa nu se mai afle el la carma statului. Moartea sa va avea un impact restrans asupra tarii, intrucat Guvernul socialist militar a reusit sa izoleze Algeria de haosul din tarile invecinate, Mali si Libia.

7. Uniunea Eurasiatica a lui Vladimir Putin isi pierde relevanta. Rubla in cadere libera va convinge Armenia sa isi amane pe termen nedefinit aderarea la Uniunea Vamala. Razboiul din Ucraina va continua, dar proiectul eurasia va muri in 2015.

8. Situatia din Afganistan se imbunatateste peste asteptari. Dividendele politice si sociale ale transferului pasnic de putere catre noul presedinte Ashraf Ghani, precum si operatiunile impotriva fortelor talibane, vor impiedica alunecarea tarii in haos, asa cum se tem unii, dupa retragerea trupelor NATO.

9. Statul Islamic va evolua intr-o organizatie tot mai similara al Qaida: pe masura ce pierde teren in Orientul Mijlociu, se va concentra pe terorism in alte zone. In 2014 au avut loc mai multe atacuri ale "lupilor singuratici" inspirati de grup. Statul Islamic va solicita sustinatorilor sai din strainatate sa lanseze noi atacuri.

10. Va fi necesara o noua interventie in Libia. Trupele straine vor fi detasate din nou aici pentru a contracara avansul Statului islamic, caderea autoritatii centrale, prezenta a doua Guverne rivale, numeroasele grupari islamice si traficul armelor tarii catre teroristii din strainatate.

11. Un alt dezastru aviatic cu legatura cu Rusia poate zgudui lumea si spori tensiunile. Doborarea avionului Malaysia Airlines in Donetk a fost o tragedie, insa Rusia si separatistii sustinuti de ea au fost la mica distanta de a repeta dezastrul de mai multe ori in 2014, asa ca incidentul s-ar putea repeta anul viitor.

12. Obama si Turcia colaboreaza pentru a crea o zona tampon in nordul Siriei. Fortele speciale irakiene antrenate de SUA isi incep avansul in teritoriul ocupat de Statul Islamic in primavara lui 2015. O zona de excluziune aeriana ar oferi Administratiei Obama o cale de a aborda problemele regiunii cu ajutorul aliatilor - in acest caz Turcia, care isi urmareste astfel scopul de a-l rasturna pe presedintele sirian Bashar al-Assad.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#predictii geopolitice 2015, #predictii 2015, #previziuni 2015 , #stiri internationale
Comentarii
Poza Ernst
Ernst
rank 5
Statul islamic e cea mai mare problema pentru lumea civilizata
Poza Ella_Vanella
Ella_Vanella
rank 1