De la cititori: Explozia sau implozia populatiei

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 11:55
2350 citiri
De la cititori: Explozia sau implozia populatiei
Foto: sidint.net

Biologul Paul Erlich (n. 1932) preconiza, in 1965, ca, din cauza exploziei populatiei lumii, planeta va trece printr-o foamente crunta in decada anilor 1970 si 1980. Predictiile lui Erlich nu s-au adeverit.

Profesorul universitar Jack A. Goldstone, de la Universitatea George Mason din SUA, a publicat recent un articol in revista Foreign Affairs, intitulat "Noua bomba a populatiei", in care analizeaza predictiile lui Erlich.

Autorul articolului subliniaza ca evitarea foametei se datoreaza in primul rand imbunatatirii metodelor agricole, si globalizarii relatiilor economice.

"Revolutia verde", inceputa in India anilor 1960, copiata si in Africa, a facut posibila o productie de alimente suficienta pentru tarile producatoare, cu surplusuri pentru export.

Foametea din lume este justificata prin coruptia crasa a multor guverne. Tari din Africa, ca exemplu, primind ajutoare ONU in alimente si utilaj agricol, au ales sa le vanda vecinilor pentru a cumpara armament. Mortalitatea infantila si malnutritia au ramas exact ca inainte de primirea ajutoarelor.

Aceste conditii au creat o scadere a fertilitatii populatiei. Cei care sustin teoria divergentei dintre crestera fertilitatii populatiei si scaderea nivelului de trai, nu mai pot gasi niciun fel de argumente.

Cum va evolua populatia?

In tarile industrializate, in special in Europa si Japonia, rata fertilitatii populatiei a fost negativa, de decenii, in timp ce imbatranirea populatiei creeaza probleme noi. Incapacitatea multor tari de a finanta pensiile, cu un numar din ce in ce mai mic de tineri lucrand, a creat probleme enorme pentru administratorii veniturilor nationale. Franta si Grecia sunt doar varful icebergului.

In baza unor date emise de un studiu al Biroului Dezvoltarii Populatiei, de pe langa ONU, se prevede ca in urmatorii 20 de ani populatia lumii va ajunge la 9,2 miliarde de oameni, dupa care va cunoaste o stagnare si o scadere accentuata.

Aceste predictii se bazeaza pe faptul ca, desi mortalitatea infantila se reduce vertiginous, marimea familiei scade. In anul 1900, familia medie avea 8 copii. In 2000 doar 3 copii. In multe tari din lume, cazurile cele mai evidente fiind Europa si Asia, peste 50% din familii nu au copii.

Din ce in ce mai putini copii

Stilul de viata si convingerile religioase nu sunt singurii factori care determina aceasta realitate. Tarile predominant catolice sau musulmane au o rata a cresterii populatiei de peste 12% pe an, fiind cu mult mai mica de 25%, cat se inregistrase in anul 1900.

Studiul ONU precizeaza ca integrarea crescanda a populatiilor din tari agricole in activitati industriale contribuie la aceasta scadere a populatiei. Economiile agricole obligau participantii sa aiba familii numeroase. Multi copii inseamna un ajutor pretios in muncirea pamantului sau la cresterea vitelor, dar nu si in industrie.

Problema noua, legata de aspectul scaderii populatiei in tarile industriale, este oferita de crearea unui "vid" in compozitia societatii, care este umplut cu imigranti. In marea lor majoritate acesti imigranti provin din tari musulmane, schimband radical compozitia etnica a acestor tari.

Intre emigratie si imigratie

Ciocnirile violente intre "bastinasi" si "venetici" incep sa devina o parte integranta din peisajul societatii. Pretentiile noilor veniti, de aderare la obiceiurile lor, prin schimbari culturale fortate, de tipul introducerii codului de legi musulmane (Sharyia) in tari ca Anglia, Franta, Spania si Germania, cresc tensiunile etntice.

Autorul articolului da asigurari publicului american ca SUA vor fi ferite de astfel de probleme. Rata cresterii populatiei SUA, de 2,1% pe an, nu se datoreaza, in majoritate, imigrarilor. Familia americana "standard" are 2,3 membri, ceea ce ii confera un indice pozitiv de crestere a populatiei "tinere" care va putea sustine toate obligatiile fiscale, incluzand pensiile varstnicilor.

Multe tari din Europa, intre care si Romania, s-au inscris pe o curba severa a descresterii populatiei, la o medie de peste 4,6 % pe an. Judecand dupa datele stastistice publicate de guvernele acestor tari, venitul per capita si rata dezvoltarii economiilor lor, nu ridica nivelul de trai. Acesta este un alt exemplu al invaliditatii teoriei care spune ca nivelul de trai este erodat de cresterea populatiei.

Autorul articolului pledeaza pentru masuri de prevenire a unei noi "explozii a populatiei". Eu as pleda pentru prevenirea "imploziei populatiei".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#explozie populatie Pamant, #implozie populatie Pamant, #predictii foamete Pamant , #stiri internationale