Eutanasia umana - are cineva dreptul sa decida cand trebuie sa mori?

Sambata, 11 Iunie 2011, ora 22:12
5618 citiri
Eutanasia umana - are cineva dreptul sa decida cand trebuie sa mori?

Germanii au fost, de curand, martorii unui eveniment fara precedent: primul medic care a recunoscut public ca a ajutat 200 persoane sa-si ia adio, fara dureri, de la viata. Problema este ca eutanasia este interzisa in Germania, dar nu prin lege, ci printr-un ordin al Asociatiei Germane a Medicilor.

Aceasta dezvaluire a reaprins din nou discutiile despre legalitatea si moralitatea acestor gesturi.

Bolile severe si timpurii nu mai conduc neaparat la deces, cel putin in tarile puternic dezvoltate. Motivul il constituie progresul tehnic din domeniul medicinei. Acesta permite ca functiile vitale ale organismului sa fie mentinute, chiar si in cazul unor maladii grave sau accidente ireversibile.

Intrebarea care se pune este, insa, ce valoare are o viata asemanatoare si ce ar trebui sa se faca in cazul in care omul afectat de boala prefera sa moara decat sa duca o astfel de existenta? Are dreptul medicul de a aplica asa-numita regula a mortii pasive? Sau chiar asculta dorinta pacientului, ajutandu-l sa-si procure medicamentele care i-ar curma suferinta si viata?

Aceste intrbari, care tin de etica medicala, sunt extrem de complexe fiind tratate diferit in UE. In Germania, de exemplu, eutanasia nu este interzisa prin lege, ci printr-o decizie a Asociatiei Medicilor Germani. Asa ca, un medic, care-si "ajuta" pacientii sa moara, risca sa-si ia adio de la cariera medicala, scrie

Deutsche Welle.

In ciuda acestei interdictii, medicul german Uwe Christian a recunoscut in cadrul unui interviu TV ca, in cariera sa, a "ajutat" 200 de pacienti sa-si ia adio, nedureros, de la viata. "Am ajutat, intotdeauna, cand am vazut ca suferinta pacientului este insuportabila, din cauza bolii", a recunoscut Uwe.

Presedintele reales al Asociatiei Germane a Medicilor, Frank Montgomery, considera ca inacceptabila o astfel de atitudine. El insusi este unul dintre initiatorii legii impotriva eutanasiei, pe care a reusit sa o aplice chiar si in cazul celor mai grave boli.

Conform lui, pacientul are dreptul sa se sinucida, daca el considera ca nu exista alta alternativa, dar nu trebuie sa includa medicii in aceasta ecuatie.

Unii experti in dreptul medicinei din Germania, precum Wolfgang Pjotz, critica aceasta decizie a Asociatiei Medicilor. Ca judecator, el a pledat in fata tuturor instantelor superioare pentru largirea drepturilor pacientilor, inclusiv asupra drepturilor acestora de a decide cand sa se desparta de viata.

Conform lui, Asociatia Medicilor a facut o greseala luand aceasta decizie:

"Problema este ca, in acest mod, pacientii sunt obligati sa apeleze la oraganizatii dubuioasre, nelegale care provoaca eutanasia, pentru ca legea nu interzice aceasta practica . Acestea tranforma punerea in practica a ultimelor dorinte ale pacientului in acte criminale, din moment ce noi ne delimitam de controlul pe care l-am putea exercita asupra unor astfel de situatii", a incheiat expertul german.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#eutanasie umana, #boli incurabile eutanasie, #sinucidere asistata , #stiri internationale