Fidel Castro implineste 90 de ani - desi retras, ramane omniprezent pe strazile Cubei (Video)

Sambata, 13 August 2016, ora 08:30
3360 citiri
Fidel Castro implineste 90 de ani - desi retras, ramane omniprezent pe strazile Cubei (Video)
Foto: Hepta.ro

La sosirea sa la putere, Fidel Castro nu dorea nici statui, nici strazi cu numele sau si totusi imaginea parintelui Revolutiei cubaneze, la zece ani de la retragerea politica, ramane omniprezenta in insula comunista, scrie vineri AFP.

Intr-un portret difuzat vineri, cu o zi inainte ca liderul cubanez sa implineasca 90 de ani, AFP releva ca, in ochii turistilor, tot mai numerosi in Cuba, figura lui Castro reprezinta una din marile atractii ale tarii, concurata doar de aceea a lui Ernesto 'Che' Guevara, alt simbol revolutionar, executat acum aproape 49 de ani in Bolivia.

"Este dificil totusi sa te intersectezi din intamplare cu Fidel Castro, retras de la putere de zece ani si practic inaccesibil. El nu primeste decat rare vizite ale personalitatilor, la casa sa din Havana, pe care putine persoane ar fi capabile sa o localizeze pe o harta. Si mai rare sunt aparitiile sale publice sau publicarea fotografiilor recente cu el", arata AFP.

O discretie care contrasteaza cu omniprezenta sa din timpul celor cinci decenii la putere, inainte de a-i lasa locul fratelui sau Raul, atunci cand s-a imbolnavit in 2006.

Generatii de cubanezi au crescut cu imaginea permanenta a lui Fidel, subiect inevitabil in conversatii, figura studiata in scoli si familiara la televiziunea de stat care difuza toate discursurile sale fluviu.

Oficial, el a vorbit mereu impotriva oricarui cult creat in jurul sau.

"Sunt ostil la orice poate sa semene cu un cult al personalitatii (...) si nu exista nicio singura scoala sau fabrica, niciun singur spital sau edificiu care sa poarte numele meu", ii marturisea Fidel Castro jurnalistului francez Ignacio Ramonet, fost director al publicatiei Le Monde diplomatique, intr-o carte de interviuri publicata in 2006.

"Nu exista nici macar statui si practic nici portrete cu efigia mea", adauga el.

La Havana, Juan Carlos Cabezas, student chilian de 25 de ani, se declara totusi impresionat de cantitatea de imagini cu Fidel Castro pe care le-a observat pe strazile capitalei cubaneze. "A devenit ca o icoana, un simbol, nu mai este doar o persoana, reprezinta mai mult de atat", adauga el.

Aproape de sarbatorirea a 90 de ani de catre Castro, mass-media din insula, controlate de stat, au lansat campania "Fidel printre noi", cuprinzand articole, fotografii, documentare si interviuri.

O universitate din provincia Santa Clara a impins devotamentul pana la a realiza o aplicatie mobila cu acelasi nume care recenzeaza informatii biografice, scurte fraze si anecdote celebre, in ciuda foarte dificilului acces la internet pe insula.

Printre cele 285 de muzee ale Cubei, niciunul nu ii este dedicat lui Castro, dar el este prezent in zece dintre acestea, precum in cel al Revolutiei la Havana unde apare intr-o sculptura alaturi de "Che" si de Camilo Cienfuegos, un alt erou al revolutiei, decedat in 1959 intr-un accident de avion, sau in muzeul plajei Giron, unde se gasesc arme, uniforme si fotografii ale faimoasei batalii din Golful Porcilor, cand Castro a provocat esecul invaziei din 1961 a peste o mie de exilati cubanezi inarmati de Statele Unite.

In timp ce Washingtonul si Havana au inceput o incalzire diplomatica, in 2015, vizitatorilor nord-americani le place sa caute pe insula dovezi ale legendei din jurul lui Fidel Castro. "Am auzit mult timp vorbindu-se de Cuba si de Revolutie si vrem sa vedem cu proprii nostri ochi cum este in realitate", a marturisit pentru AFP Jacqueline Rubio, profesoara la pensie, in varsta de 72 de ani.

Aflati in prima lor calatorie in Cuba, Diego Ceboy, 32 de ani si Lobrien Gonzalez, 31 de ani, un cuplu de ingineri spanioli, au parcurs insula facand popasuri in locuri emblematice ale Revolutiei: Havana, Cienfuegos, Trinidad si Santa Clara. "Noi venim dintr-un sat apropiat de acela al tatalui lui Fidel (Lancara, nord-vestul Spaniei - n.r.) ", explica Lobrien, pentru AFP, adaugand: "Ne motiveaza sa stim ca Fidel are origini galiciene".

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#Fidel Catro zi nastere, #Fidel Castro Cuba , #stiri internationale
Comentarii