Fidel Castro, la 90 de ani: specia umana se confrunta cu cel mai mare risc din istorie

Sambata, 13 August 2016, ora 17:27
6499 citiri
Fidel Castro, la 90 de ani: specia umana se confrunta cu cel mai mare risc din istorie
Foto: Hepta.ro

Fostul presedinte cubanez Fidel Castro, care implineste sambata 90 de ani, a facut apel la mentinerea pacii si a atras atentia ca "specia umana se confrunta cu cel mai mare risc din intreaga sa istorie", informeaza EFE.

Citeste si Fidel Castro implineste 90 de ani. Desi s-a retras, este omniprezent pe strazile Cubei.

Castro, retras de la putere de aproape un deceniu din cauza unor probleme de sanatate, abordeaza in articolul sau chestiuni precum problema suprapopularii la nivel mondial, armele nucleare, tentativele SUA de a-l lichida si importanta educatiei, in articolul intitulat "Ziua de nastere" si publicat de portalul oficial Cubadebate.

"Specia umana se confrunta astazi cu cel mai mare risc din istoria sa. Specialistii in aceste teme sunt cei care pot face cel mai mult pentru locuitorii acestei planete, al caror numar a crescut, de la un miliard la finele lui 1800, la 7 miliarde la inceputul lui 2016. Cati locuitori va avea planeta noastra peste doar cativa ani?", se intreaba Castro.

El Lider Maximo sustine in articolul sau ca "cei mai straluciti oameni de stiinta, al caror numar se ridica acum la cateva mii, sunt cei care pot raspunde la aceasta intrebare si la multe altele de importanta cruciala". "Mijloacele tehnice moderne ne-au permis sa scrutam Universul. Mari puteri precum China si Rusia nu pot fi supuse amenintarilor de folosire a armelor nucleare. Sunt popoare extrem de curajoase si de inteligente", scrie Castro.

La un an si jumatate de la inceperea procesului istoric de dezghetare a relatiilor dintre Cuba si SUA, Fidel Castro considera ca discursului presedintelui american Barack Obama, rostit in mai, cu ocazia vizitei sale in Japonia, "i-a lipsit maretia". "I-au lipsit cuvintele pentru a-si cere iertare pentru uciderea a sute de mii de oameni la Hiroshima, in pofida faptului ca stia efectele bombei (atomice lansate de SUA asupra acestui oras in 1945) ", a scris Castro, care adauga: "La fel de criminal a fost si atacul de la Nagasaki, oras pe care stapanii vietii l-au ales la intamplare. Din acest motiv trebuie insistat pe nevoia de a mentine pacea si ca nicio putere sa nu poata avea dreptul sa ucida milioane de fiinte umane".

In articol, care incepe cu propozitia "Maine voi implini 90 de ani", liderul cubanez isi aminteste de locul in care s-a nascut, Biran, in provincia Holguin, dar si de tatal sau, Angel Castro, de origine spaniola. "Ce-i mai placea sa stea la discutii atunci cand iesea din casa din Biran! Acolo era stapanul pamanturilor pe care se cultiva sfecla de zahar si alte roade ale pamantului. Dar in Pinares de Mayari nu era stapan, ci arendas, ca multi alti spanioli, care au fost stapanii unui continent in virtutea drepturilor oferite de o Bula Papala", scrie Castro. O bula "despre a carei existenta nu avea habar niciun popor si nicio fiinta umana de pe acest continent", continua liderul cubanez.

Fidel Castro a fost felicitat sambata cu ocazia zilei de nastere de mai multi sefi de stat din lume. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a trimis lui Castro un mesaj de felicitare in care a evidentiat "contributia enorma" a lui Castro la relatiile de prietenie dintre Havana si Moscova.

"Iubite prieten, primiti cele mai calduroase felicitari din partea mea cu ocazia zilei dumneavoastra de nastere. In Rusia, va bucurati de un mare respect, in calitate de om de stat notabil care si-a dedicat intreaga viata in slujba poporului cubanez", a scris Putin in mesajul sau, difuzat de biroul de presa al Kremlinului. "Din adancul inimii, va doresc multa sanatate, ani multi, tarie de spirit si bunastare", se incheie mesajul de felicitare trimis de Putin.

La randul sau, liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a trimis lui Castro un cadou, prin intermediul vicepresedintelui Comitetului de Stat al Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), Choe Ryong Hae care i l-a inmanat vicepresedintelui Consiliului de Stat al Cubei, Salvador Valdes Mesa, in timpul unei reuniuni dintre cei doi care a avut loc vineri la Havana. "Vizitatorul i-a inmanat vicepresedintelui cubanez un cadou din partea tovarasului Kim Jong-un, presedintele Comitetului de Stat si liderul Republicii Populare Democrate Coreene, pentru liderul Revolutiei Cubaneze, Fidel Castro Ruz, cu ocazia implinirii a 90 de ani", a spus Valdes Mesa, fara a da detalii despre cadoul facut.

In ceea ce-l priveste, presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, s-a deplasat la Havana pentru a asista la manifestarile care se vor desfasura la teatrul Karl Marx din Havana, menite sa marcheze ziua de nastere a lui Fidel Castro. Potrivit editiei digitale a ziarului cubanez Granma, Maduro a sosit pe pamant cubanez vineri noaptea, intr-o noua vizita care "va permite constatarea relatiilor excelente si fratesti existente intre popoarele si guvernele din Cuba si Venezuela". Cele doua tari sunt aliati istorici, iar defunctul presedinte venezuelean Hugo Chavez a fost prieten apropiat al lui Castro si s-a tratat in Cuba de cancerul de care suferea si care i-a adus in cele din urma sfarsitul, in 2013.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Fidel Castro pericole lume, #Fidel Castro scrisoare , #stiri internationale