Ideile lui Trotki renasc din propria cenusa

Sambata, 21 August 2010, ora 23:24
3376 citiri
Ideile lui Trotki renasc din propria cenusa

Au trecut 70 de ani de cand Leon Trotki, unul din liderii revolutiei bolsevice din 1917, a fost asasinat de un agent sovietic sub acoperire. Trotki si-a trait ultimele zile in Mexic, dupa ce a fost deportat pentru ca s-a impotrivit politicilor lui Joseph Stalin, dar ideile sale socialiste gasesc tot mai mult suport printre europenii loviti de criza financiara.

Multe din ideile lui Trotki reprezinta originalul socialism, o coalitie internationala a claselor muncitoare si lupta impotriva birocratiei. Acestea par a fi idei demodate, dar sunt inca vi si populare in Europa, scrie RT.

In multe locuri din Europa teoriile sale traiesc prin diferite organizatii, precum "Puterea Muncitorilor", care cheama clasele muncitoare sa preia puterea capitalistilor si sa inceapa o revolutie.

"Puterea Muncitorilor" este o miscare activa in 12 state din Statele unite pana in Sri Lanka. Simon Hardy, din cadrul organizatiei, crede ca astazi este mai relevant ca niciodata, ca oamenii obisnuiti sufera din cauza crizei economice pricinuita de bogati.

"Mare parte din activitatea socialistilor se concentreaza pe discutiile cu muncitorii, despre cum sufera sub aceasta recesiune si implicarea lor in politica si idei care va ajuta la lupta impotriva guvernelor, impotriva capitalistilor, pentru a nu purta intreaga greutate a crizei," a spus Hardy.

Datorita nemultumirilor din Europa din cauza reducerilor in cheltuielile publice si a somajului, aceasta vara a vazut proteste violente, cele mai notabile in Grecia. Socialistii din Europa cred ca acele proteste au fost un succes. In viziunea lor, acestia au oprit guvernul elen sa impuna masuri si mai drastice.

Conform grupului Trotki-ist german SAB, acesta este doar inceputul.

Michael Koschitzki, un activist din cadrul Alternativei Socialiste Germane, a spus: "Cred ca daca vor putea crea un program adevarat care ar fi capabil, de exemplu, sa sisteze toate platile pentru datorii, ar incepe nationalizarea bancilor, nationalizarea companiilor mari si punerea lor sub controlul si conducerea muncitorilor, cred ca va duce la o posibilitate in care poti sa respingi cu adevarat masurile guvernului. Deasemenea sa raspandesti aceste incercari si in alte tari din sudul Europei, de exemplu, tari ca si Germania."

Conform acestora, lumea se indreapta spre Toamna Nemultumirii, cu demonstratii si greve generale in toata Europa, atacand masurile de austeritate si guvernele. Scopul este raspandirea ideilor de stanga, implantarea ideii ca aceasta criza economica are loc din cauza politicilor individuale, avand ca origine capitalismul.

"Cand capitalismul a inceput sa decada in 2008, a intrat in recesiune, guvernele au decis sa acorde bancilor cati bani doresc acestea, au fost miliarde si miliarde de dolari acordate ca ajutor financiar, dar cand s-a ajuns la omul obisnuit, suferim reduceri, suferim masuri de austeritate, deci este vorba despre acel argument politic si clarificarea faptului ca problemele isi au originea in capitalism si ca urmare alternativa este socialismul," a spus Simon Hardy.

Marxisti si Trotkiistii spun ca socialismul autentic, fara cultul personalitatii si birocratia, nu a primit niciodata sansa sa demonstreze beneficiile. Suporterii acesteia cred ca moartea capitalismului este inevitabila si ca este timpul ca filozofia lui Trotki sa fie implementata.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ideologie Leon Trotki, #capitalism Leon Trotki , #stiri internationale
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
"dar cand s-a ajuns la omul obisnuit, suferim reduceri, suferim masuri de austeritate"
Poza Crestin
Crestin
rank 4