Inchisoarea pentru tineri unde viata e mai buna decat afara

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 08:30
4364 citiri
Inchisoarea pentru tineri unde viata e mai buna decat afara
Foto: Arhiva Ziare.com

In Sudanul de Sud exista un singur centru de detentie pentru tineri. Centrul Wau, in nord-vestul Sudanului de Sud, este supraaglomerat cu 45 de baieti cu varste intre 10 si 18 ani.

Cativa sunt inchisi pentru viol. Dar majoritatea sunt infractori care au comis fapte ce se pedepsesc cu sase luni de inchisoare sau mai putin. Aproape toti au stat aici mai mult de o data.

"Majoritatea copiilor sunt aici pentru ca au comis crima de a fura mancare. Multi sunt copii din alte provincii. Majoritatea nu au familii", spune asistentul social Altaf Hawa Bol, intr-un reportaj The Guardian.

Femeia arata inspre baietii care se joaca cu o minge de fotbal in curtea noroioasa a centrului. Un grup de baieti mai varstnici sta intr-un colt, vorbind, cu privirea spre un gardian inarmat cu un bat. Pe fundal se aude tipand un copil.

Sute de copii rapiti in Sudanul de Sud

Altaf continua: "Poate ca au mers la restaurant si au comandat mancare care costa una sau doua lire sudaneze, dar nu aveau bani si au incercat sa fuga. Au fost prinsi de proprietar, care i-a dat pe mana politiei. Sau poate au furat un tricou din piata. Acestea sunt povestile obisnuie ale celor care ajung la noi".

Adim are 17 ani si este la a doua sedere aici. La prima avea 14 ani, comisese un viol si a fost condamnat la doi ani. Spune ca mama sa locuieste in apropiere insa nu stie unde sau cum sa o caute. Dupa ce a fost eliberat a trait pe strazi. Inchisoarea are un singur angajat care se ocupa cu reunirea cu familia, care a reusit sa gaseasca si sa reuneasca un singur detinut cu familia sa.

Adim a fost nevoit sa fure mancare ca sa supravietuiasca afara si acum s-a trezit din nou in inchisoare, dar nu ii pasa: "Aici e un loc bun. Nu e ca o inchisoare adevarata unde este foarte dificil sa traiesti. Este bine aici. Imi place. Ma simt in siguranta".

Prapad in Sudanul de Sud: Tentativa de lovitura de stat, cu sute de morti

Adim sta in acelasi dormitor cu baietii mai varstnici, in vreme ce baietii de 10-14 ani stau in altul. Altaf explica: "Avem numai aceste doua incaperi, asa ca trebuie sa ii tratam la fel. Nu facem diferenta intre crima, viol - acestia sunt copii si vorbim cu ei la fel. Cel mai tanar detinut al nostru are 10 ani si se afla aici pentru crima. A ucis un copil mai mic intr-o incaierare. Prima data cand a venit aici alerga fara griji, pentru ca nu stie ce a gresit".

Centrul de detentie pentru tineri este in stare ceva mai buna decat inchisorile pentru adulti din Sudanul de Sud, dar tot are conditii extreme. O miasma de canal invaluie centrul, mancarea oferita detinutilor inseamna doua boluri de orez pe zi, suplimentate cu lapte si terci de ovaz din partea Crucii Rosii.

Exista o scoala de caramida construita in apropiere, cu carti donate de Unicef, dar este deocamdata folosita pentru copiii angajatilor inchisorii. Prizonierii nu primesc educatie si guvernatorul spune ca asteapta o masura oficiala pentru a deschide scoala, iar Guvernul trebuie sa puna la dispozitia lor profesori carora le plateste salariul.

Singurele activitati sunt antrenamentele de fotbal si vizitele la gradina de zarzavaturi a unei inchisori invecinate, unde detinutii invata sa cultive legumele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#inchisoare copii Sudan Sud, #situatie copii Sudan Sud , #stiri internationale