Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Liderii lumii in 2014: de la inghetata lui Obama la tonul sumbru al lui Putin si optimismul Angelei Merkel

Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 11:00
2700 citiri
Liderii lumii in 2014: de la inghetata lui Obama la tonul sumbru al lui Putin si optimismul Angelei Merkel

Liderii lumii au facut urari pentru 2014 in ultima zi a lui 2013, urandu-le cetatenilor lor prosperitate si un an bun. Urarile au avut insa si tonuri mai sumbre, in functie de problemele specifice ale tarii.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a tinut doua discursuri de Anul Nou, la distanta de doar o ora, si a promis ca teroristii vor fi vanati de autoritati, dupa producerea a doua atentate cu zeci de morti in Volgograd, scrie Novinite. In acelasi timp, presedintele francez, Francois Hollande, s-a angajat sa creeze locuri de munca pentru concetatenii sai, in vreme ce Angela Merkel le-a spus concetatenilor ca viitorul lor este alaturi de cel al Europei.

Presedintele american, Barack Obama, a ales sa-si petreaca vacanta de iarna in Hawaii, ca si in ultimii ani. Familia Obama s-a delectat cu inghetata si o sedinta de inot in rezervatia naturala Hanauma, inchisa pentru o zi turistilor. Barack Obama a jucat in fiecare zi golf cu prietenii si a luat masa la restaurantele locale, scrie presa americana. Vacanta lui Obama se incheie duminica.

Pentru Vladimir Putin, Anul Nou a reprezentat o ocazie de a tine doua discursuri. Primul, inregistrat, a fost difuzat pentru cetatenii din regiunile Kamceatka, Ciukotka si Magadan, si nu face nicio referire la atacurile din Volgograd din ultimele zile ale lui 2013.

In acest discurs, Putin a subliniat prioritatile sale pentru anul ce vine, concentrandu-se pe economie.

In al doilea discurs, tot inregistrat, si difuzat la o ora dupa primul, Putin a facut referire la atentate si a aratat ca terorismul este una din cele mai serioase provocari cu care s-a confruntat Rusia in 2013.

Acesta a promis ca autoritatile se vor lupta in continuare cu teroristii, pana la anihilarea acestora. In Volgograd, cel putin 34 de persoane au fost ucise si zeci de persoane ranite, in doua atentate comise de atentatori sinucigasi.

Francois Hollande si-a reluat angajamentul de a reduce somajul in discursul anual, rostit de la palatul Elysee. Liderul francez a propus stabilirea unui "pact de responsabilitate" pentru corporatii, care sa reduca cheltuielile cu forta de munca, cu scopul de a creste angajarile. Numarul somerilor din Franta a ajuns la 3,3 milioane de persoane, iar Hollande se afla la cel mai scazut nivel al popularitatii de cand a castigat alegerile.

In schimb, cancelarul german, Angela Merkel, a tinut un discurs optimist, in care le-a cerut cetatenilor germani sa-si asume un rol in succesul natiunii.

"Indraznesc" ar trebui sa fie moto-ul germanilor in 2014, a spus cancelarul, care a aratat ca in spatele succesului trebuie sa se afle si "angajamentul, dedicarea si apropierea".

"Statul poate investi. Poate crea conditii bune. Insa politica poate obtine putine lucruri fara participarea tuturor cetatenilor din tara. Ceea ce fiecare dintre noi obtine individual, la scara mica, influenteaza tara noastra la scara mare", a spus Merkel.

Cancelarul a subliniat importanta Europei in succesul Germaniei: "Progresul tarii noastre depinde de progresul Europei".

In Sofia, presedintele Rosen Plevneliev si-a exprimat speranta ca bulgarii "isi doresc sa aiba o slujba" acasa si "nu vor cumpara un bilet dus pentru a parasi Bulgaria", in contextul ridicarii restrictiilor pe piata muncii in opt tari europene pentru cetatenii bulgari si romani.

In fine, presedintele Chinei, Xi Jinping, si-a exprimat increderea in reformele pe care si le-a propus guvernul si le-a urat cetatenilor chinezi varstnici sanatate, copiilor fericire si fiecarei familii bucurii si securitate.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Obama Anul Nou, #Putin Anul Nou, #Hollande Anul Nou , #stiri internationale