Lovitura de stat in Thailanda: Lista neagra cu persoane problematice

Vineri, 23 Mai 2014, ora 11:36
1991 citiri
Lovitura de stat in Thailanda: Lista neagra cu persoane problematice

Armata thailandeza a facut publica o lista cu 100 de persoane ce ar putea provoca probleme Consiliului pentru Pace Nationala si Mentinerea Pacii.

Pe lista sunt inclusi ofiteri care il sustin pe fostul premier Thaksin Shinawatra si fosti ministri, dar si lideri civili ai protestelor atat din partea gruparilor anti-Guvern cat si pro-Guvern, informeaza publicatia locala phuketwan.com. Toti acestia au fost convocati de armata.

Premierul indepartat prin lovitura de stat de joi, Yingluck Shinawatra, sora lui Thaksin, se afla printre cei convocati. Politicianul a contactat oficialitatile pentru a anunta ca va indeplini ordinele.

O alta lista, cu 155 de nume, contine persoanele care au interdictia de a calatori in strainatate. Fostul premier se afla si pe aceasta lista.

Alti lideri, aflati in arest de la anuntarea loviturii de stat, au primit permisiunea de a se intoarce acasa.

Armata a organizat si o intalnire cu providerii de Internet pentru a discuta felul in care pot fi controlate si cenzurate comentariile si articolele critice la adresa Consiliului, care include marina, fortele armate si politia.

Efectele loviturii de stat abia incep sa se vada si se crede ca turismul va avea cel mai mult de suferit. Turistii vor avea rezervari sa viziteze Thailanda, in conditiile controlului militar, asa ca Phuket si alte destinatii turistice din tara vor trebui sa se replieze rapid.

Lovitura de stat in Thailanda, anuntata in direct la Tv

Seful armatei thailandeze, generalul Prayuth Chan-ocha, a anuntat, joi, ca a preluat controlul Guvernului.

Evolutia de joi vine dupa doua zile de discutii mediate de armata, intre liderii politici ai tarii, care nu au reusit insa sa deblocheze impasul. Intalnirile au avut loc la o baza militara din Bangkok.

Armata din Thailanda a decretat legea martiala: "Nu e lovitura de stat". Reactia SUA

Marti, armata thailandeza a decretat legea martiala, pentru a reinstaura ordinea, dupa 6 luni de proteste de strada care au lasat tara fara un guvern functional, dar a negat ca aceasta masura este o lovitura de stat.

Comandantul armatei, generalul Prayuth Chan-ocha, a declarat ca preia misiunea asigurarii securitatii publice din cauza protestelor violente care au curmat vieti si au produs pagube. Aproape 30 de oameni au fost ucisi de cand au inceput protestele in noiembrie anul trecut.

Stare de urgenta in Thailanda, timp de 2 luni: arestari fara acuzatii, cenzura, adunari interzise

Thailanda este prinsa intr-un blocaj institutional de cand premierul Yingluck Shinawatra, sora fostului premier Thaksin, si noua dintre ministrii sai au fost demisi in luna mai, dupa ce un tribunal i-a gasit vinovati de abuz de putere.

Proteste de amploare in Thailanda. Manifestantii au ocupat mai multe cladiri ministeriale

Armata, care a reprimat un protest in favoarea lui Thaksin in 2010, a declansat numeroase lovituri de stat de cand Thailanda a devenit monarhie constitutionala, in 1932. Ultima a avut loc in 2006 si a dus la indepartarea lui Thaksin, care traieste de atunci in strainatate, dar are inca o enorma influenta si popularitate in tara.

Protestatarii antiguvernamentali isi doresc un premier neutru, pentru a supraveghea reformele electorale care tintesc sa reduca influenta lui Thaksin.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Thailanda lege martiala armata, #Thailanda armata lege martiala lovitura, #Thailanda lovitura stat armata , #stiri internationale