Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

NYT comenteaza conflictul din Transnistria: Mingea e in teren la Merkel

Joi, 28 Octombrie 2010, ora 22:09
2574 citiri
NYT comenteaza conflictul din Transnistria: Mingea e in teren la Merkel
Foto: romanialibera.ro

Un eventual esec al cancelarului german Angela Merkel, care i-a cerut presedintelui rus ajutorul in rezolvarea conflictului transnistrean, ar putea dauna ambitiilor de politica externa ale Uniunii Europene.

Angela Merkel l-a surprins, in luna iunie, pe presedintele rus Dmitri Medvedev cu o propunere inedita, potrivit careia Rusia ar trebui sa ajute la rezolvarea conflictului din Transnistria, indeosebi in problemele legate de securitate, daca este interesata in cooperarea cu Europa, scrie New York Time.

Transnistria este o fasie ingusta de teritoriu, care, oficial, face parte din Republica Moldova, o tara saraca la granita cu Romania, scriu jurnalistii americani. Democratizarea incompleta din Rusia anilor 1990 a permis nationalismului exclusivist sa devina cea mai dinamica doctrina politica.

"Europa a uitat de acest conflict inghetat, chiar daca se afla practic la usa ei, pana cand Merkel nu a adus in discutie acest subiect", comenteaza New York Times. Bruxelles-ul a lasat in mare parte in sarcina Organizatiei pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE) incercarea de a media conflictul, dar fara prea mare folos.

Negocierile privind reglementarea transnistreana ar putea fi reluate dupa finalizarea procesului electoral din R. Moldova, a anuntat presedintele rus.

In afara celor peste 1.100 de miliari rusi cu baza in Transnistria, miscarea separatista are propriii soldati care vorbesc rusa si ale caror uniforme au insemne cu litere chirilice, spre deosebire de restul Moldovei, care are alfabet latin si ai carei cetateni vorbesc romana, precizeaza publicatia americana.

Guvernul de la Chisinau nu controleaza nici granita cu Ucraina, pentru a monitoriza efectiv cine intra si iese din tara. In Transnistria, orice miscare de opozitie este inabusita, iar presa este serios cenzurata, potrivit organizatiilor pentru drepturile omului. Limba romana este interzisa public, iar profesorii sunt arestati daca sunt prinsi ca o predau.

Propunerea lui Merkel este ca Rusia, impreuna cu Ucraina, Moldova, Transnistria, OSCE, Uniunea Europeana si Statele Unite sa relanseze asa-numitele negocieri 5 plus 2. Aceste negocieri au fost oprite in urma cu patru ani de Rusia si Transnistria, intrucat Moscova a preferat negocieri bilaterale prin care isi putea exercita o influenta mai mare, afirma cotidianul american, scrie cotidianul american.

Germania vrea ca Rusia sa-si retraga in cele din urma trupele din Transnistria, astfel incat Moldova sa poate recastiga controlul intregului teritoriu al tarii. In acelasi timp, Transnistrei i s-ar putea acorda un anumit grad de autonomie. In schimb, Merkel ofera Rusiei ceva ce isi doreste de mult: infiintarea unui Comitet politic si de securitate UE- Rusia, unde Europa si Rusia ar conclucra mai stans in operatiuni de administrare a crizelor civile si militare.

Dupa oferta facuta de Merkel, Rusia nu si-a dat inca acordul de reluare a negocierilor 5 plus 2, cu atat mai putin nu a luat in considerare retragerea trupelor, precizeaza sursa citata.

In ciuda faptului ca Rusia nu a facut nicio miscare, Merkel incearca sa mentina presiunea, vorbind despre formarea noului Comitet politic si de securitate UE-Rusia de rezolvarea conflictului din Transnistria.

Esecul ar putea dauna lui Merkel si ambitiilor de politica externa ale Europei, incheie jurnalistii americani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Merkel Mendvedev Transnistria New York Times , #stiri internationale