Plita din bucatarie, o mare amenintare la adresa umanitatii

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 23:24
7999 citiri
Plita din bucatarie, o mare amenintare la adresa umanitatii
tymestours.ro

Lumea-i mare si pericolele ne pandesc la tot pasul. Oricat de surprinzator ar parea, una dintre cele mai mai mari amenintari la adresa umanitatii vine din ...bucatarie. In acest loc sau din cauza lui mor anual doua milioane de oameni. Aproape jumatate dintre acestia sunt copii sub 5 ani.

Fumul sobei sau al plitei din bucatarie ucide in fiecare an mai multi oameni decat virusul malariei. Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca, anual, printre victime, 872.000 sunt copii cu varste sub 5 ani. OMS considera ca poluarea aerului cu fumul sobelor sau semineelor cu foc deschis reprezinta una dintre cele mai mari amenintari la adresa umanitati.

Intr-un material al revistei Science, un grup de savanti americani de la U.S National Institut of Health face un apel pentru a se gasi o solutie la aceasta problema, noteaza Deutsche Welle.

Probleme si pentru sanatate si pentru natura

Aproape jumatatate din populatia lumii traieste sub pragul saracei. Cei mai multi dintre saracii lumii isi gatesc mancarea la foc deschis. Camera de locuit este, de obicei, plina de fum si funingine. Cele mai afectate sunt femeile si copiii, ei petrecand cel mai mult timp acasa. Acestia sunt expusi la riscuri asemanatoare celor care-i afecteaza pe fumatorii inraiti.

Focurile din sobe si seminee sunt intretinute cu lemne sau carbune, mai scriu specialistii americani. Astfel problema capata o dimensiune globala. Padurile aflate intr-o serie de tari sarace dispar, deoarece oamenii folosesc, in mod intensiv, lemnul pentru foc. Intre timp, emisiile cu gaz de sera provocate de milioanele de focuri deschise contribuie la exacerbarea problemei poluarii atmosferice.

Problema ar fi putea fi rezolvata usor prin construirea unor sobe mai bune, in casele care au nevoie de asa ceva. Insa cum acestea sunt inaccesibile celor saraci, situatia ramane neschimbata. Acum specialistii americani isi pun sperantele in "Alianta mondiala pentru sobe curate", care isi propune ca pana in 2020 sa utileze 100 milioane de case din intreaga lume cu sobe de calitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#bucatarie pericole, #sobe fum bucatarie, #decese gaz efect sera , #stiri internationale