Premiera in lumea araba: femeile revendica dreptul la volan

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 14:09
2848 citiri
Premiera in lumea araba: femeile revendica dreptul la volan
Foto: Le Figaro

In Arabia Saudita, nu i se cade unei femei respectabile sa stea la volan. O interzic autoritatile religioase, dar legea n-o interzice. Femeile n-au incotro, decat sa se supuna, intrucat scoala de soferi refuza sa le instruiasca, iar serviciul circulatiei refuza sa le eliberze permise.

Totusi, calcand peste cutume, femeile au declansat campania "Women 2 Drive", respectiv o zi de nesupunere, vineri, 17 iunie 2011, respectiv, conform calendarului arab, 15 Rajab, 1432. Daca actiunea va reusi, va continua, scrie Le Figaro.

In aceasta zi, femeile cu permise de conducere obtinute in strainatate au hotarat sa foloseasca masina pentru a-si duce copilul la scoala, pentru a merge la cumparaturi, pentru a-si vizita rudele.

Proteste individuale au mai avut loc. Recent, informaticiana Manar Al-Charif, de 32 ani, a urcat la volanul masinii, s-a filmat si a difuzat filmuletul demonstrativ pe YouTube, in semn de protest. A fost arestata si tinuta incarcerata doua saptamani, fara nicio baza legala.

Acum, este pentru prima oara cand protestul se manifesta colectiv, in cadrul campaniei "Women 2 Drive", pregatita din timp.

Regulile protestului stabilite de "Women 2 Drive"

In timpul conducerii, respectati obligatia de a purta tinuta vestimentara traditionala (hijab), pentru a nu crea un motiv de conflict cu autoritatile.

Luati loc la volan si conduceti numai daca detineti permise de conducere - obtinute, bineinteles, in strainatate. Condusul fara permis ar compromite actiunea.

Puteti sa va fotografiati la volan sau sa faceti filmulete si sa le difuzati pe Faceboock. Nu e nici secret, nici rusine ca ati condus.

Respectati regulile de circulatie, opriti la cererea agentului de circulatie si raspundeti la intrebarile pe care, eventual, vi le va pune.

Totusi, daca veti fi oprite, trebuie sa pretindeti cu fermitate explicatii privind articolul de lege incalcat (articol care nu exista).

Nu va angajati in manifestatii colective, nu lansati sloganuri. Singurul mod de protest este insusi faptul de a conduce.

Ce urmeaza?

Este posibil ca, in cazul in care autoritatile nu intervin, actiunea sa continue. Ar fi un mare succes. Femeile ar lua loc la volan si in zilele urmatoare.

Mai mult decat atat, protestatarele intentioneaza sa organizeze pe cont propriu si prin voluntariat cursuri de conducere, cu lectii gratuite, pentru a pune autoritatile in situatia de a trebui sa elibereze permise femeilor, intrucat nicio lege nu o interzice.

Intreaga actiune este coordonata prin campania dusa pe Internet, iar autoritatile n-au cenzurat-o, pana in prezent. Sa fie un semn bun?

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#femei Arabia Saudita, #protest Arabia Saudita, #Women 2 Drive , #stiri internationale