"Razboiul" pentru Arctica: cine pune mana pe resursele din regiune?

Duminica, 29 Mai 2011, ora 16:58
3971 citiri
"Razboiul" pentru Arctica: cine pune mana pe resursele din regiune?
deutsche welle

Mica Danemarca are planuri mari in ceea ce priveste exploatarea resurselor imense de petrol din largul coastelor Groenlandei. Nici alte tari ale lumii nu bat pasul pe loc si vor un loc la masa "aurului negru". De ce atata graba?

Schimbarile climatice conduc la topirea mult mai rapida a ghetarilor, din zona arctica, decat se asteptau expertii. Pentru unii, topirea ghetarilor reprezinta speranta, pentru altii, pericol.

"Ne asteptam sa gasim cantitati uriase de petrol si gaze naturale pe coastele de vest si nord-est ale insulei. Numai pe coasta de vest se gasesc rezerve de miliarde de tone", declara increzator Hans Christian Olsen, presedintele companiei de stat Nunayol, din Groenlanda, privind catre o harta care indica diverse puncte luminoase, ce semnifica imensele resurse de petrol si gaze al insulei autonome.

Tocmai datorita tentatiilor insulei, capitala Nuuk a fost vizitata in ultimul timp de catre politicieni proeminenti ai lumii. Aici a ajuns, de curand, si secretarul american de stat, Hillary Clinton. Ea participa la Forumul Arctic, alaturi de alti colegi de peste hotare, inclusiv de omologul din Federatia Rusa, noteaza

Deutsche Welle.

Groenlanda este, probabil, cea mai interesanta regiune din punct de vedere geopolitic. In zona arctica se gasesc aproape un sfert din resursele nedescoperite, dar potential utilizabile din intreaga lume. Pentru mult timp, aceste comori au fost ascunse sub gheata vesnica. Din cauza schimbarilor climatice, parti extrem de mari din gheata arctica se topesc in timpul verii si maresc sansele de exploatare a petrolului si gazului natural, pentru cei interesati.

Modificari epocale cu implicatii neclare

Nils Vang, de la Academia Daneza de Aparare, nu se indoieste ca Arctica se afla in preajma unor schimbari epocale. " Lumea are mare nevoie de resurse, mai ales din cauza cresterii economice galopante", spune el. "In aceste conditii, nicio tara nu se poate lipsi de resursele naturale care exista pe teritoriul sau. Dat fiind ca ghetarii se topesc extrem de repede, exploatarea resurselor din zona Arctica nu reprezinta decat o chestiune de timp", incheie expertul.

Organizatia internationala Greenpeace insista ca regiunea arctica sa fie declarata zona internationala protejata, considerand ca, daca Polul Sud are acest statut, trebuie ca si extremitatea nordica a Terrei sa capete aceleasi drepturi.

Militantii ecologisti atrag atentia asupra accidentului din Golful Mexic, cand 4,9 milioane barili de petrol au fost deversati in apa, considerand ca, daca asa ceva ar avea loc in zona arctica, tot ceea ce s-a intamplat inainte va parea nesemnificativ. Aici este una dintre zonele care asigura securitatea alimentara a planetei si unde se creeaza biomasa, indispensabila vietii planetare, iar industria nu are ce cauta in aceasta regiune, sunt de parere militantii Greenpeace.

Aceasta pozitie este respinsa de toate tarile riverane Arcticii, inclusiv Groenlanda. "Desigur, exista riscuri care ne sunt cunoscute. Aceia, insa, care spun ca in Arctica nu trebuie sa se exploateze resursele, trebuie sa ne arate unde altundeva in lume se mai pot gasi atat petrol si gaze. Noi, in Groenlanda, vrem sa crestem economia si sa exploatam resursele proprii, iar o parte importanta o reprezinta petrolul si gazele naturale din regiune", a declarat premierul Groenlandei, Kuupik Kleist.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#petrol gaze Groenlanda, #resurse Groenlanda gaze, #Arctica topire ghetari, #petrol Arctica , #stiri internationale
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
nici asta nu-i treaba noastra ! de 20 de ani , noi nu putem scapa de comunisti si nu reusim sa avem o economie functionala intr-o tara cu clima temperata ! marile puteri ne vor trimite in continuare sa le aducem mustarul si scobitorile !