Reuniune a ministrilor din tarile NATO: Franta cere ca deciziile sa se ia altfel, iar Germania vrea comitet de experti

Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 19:07
5791 citiri
Reuniune a ministrilor din tarile NATO: Franta cere ca deciziile sa se ia altfel, iar Germania vrea comitet de experti
Foto: Arhiva Facebook/NATO

Cu doua saptamani inaintea summitului NATO de la Londra, la reuniunea ministrilor de externe ai NATO care se desfasoara miercuri Franta la va prezenta statelor membre propunerile ei de modificare a procesului decizional in cadrul NATO, in timp ce Germania va propune crearea unui comitet de experti care sa revitalizeze dezbaterea in cadrul Aliantei pentru "dezvoltarea unei viziuni in comun" care sa conduca la "recastigarea increderii" intre aliati, relateaza agentiile AFP si EFE.

Initiativa franceza vine in contextul in care presedintele Emmanuel Macron a estimat ca NATO este in "moarte cerebrala" odata cu dezangajarea SUA.

"Nu suntem deloc de acord cu evaluarea pe care o face presedintele Macron despre NATO", a declarat ambasadoarea SUA, Bailey Hutchison. Reactiile fata de afirmatia lui Macron obtinute de AFP din partea altor delegatii la NATO sunt de asemenea negative.

Insa NATO are nevoie acum sa-si "regandeasca strategia", a sustinut secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amelie de Montchalin. "Alianta este indispensabila, dar nu vom avea NATO fara o aparare europeana puternica", cred responsabilii francezi.

Pe de alta parte, unele tari europene au o pozitionare foarte diferita in functie de cadrul in care se exprima.

"In NATO, reflexul care primeaza este de a-i mentine pe americani ancorati in Europa cu orice pret. Membrii UE adopta limbajul american ce considera Rusia si China drept adversari. Insa aceleasi tari, atunci cand sunt in cadrul UE considera Rusia si China ca fiind parteneri", ironizeaza un diplomat.

Summitul de la Londra va fi dominat de problema "impartirii poverii" cheltuielilor, in timp ce Donald Trump acuza unele state europene membre ale Aliantei, in special Germania, ca nu aloca suficiente resurse pentru aparare.

Initiativa Berlinului la acest summit va fi crearea unui comitet de experti pentru revitalizarea "dezbaterii politice" in cadrul Aliantei si "dezvoltarea unei viziuni in comun" ca masura pentru "recastigarea increderii" intre aliati, conform unei declaratii difuzate de ministrul de Externe german Heiko Maas inaintea reuniunii care se desfasoara la Bruxelles si este o intalnire pregatitoare pentru summitul de la Londra.

Oficialul german aminteste in text de recentele "probe de rezistenta" suferite de Alianta si cere "continuarea dezvoltarii NATO conceptual si politic". "Pentru aceasta avem nevoie de celule politice vii, intr-un proces care sa dirijeze atentia catre chestiunile transatlantice centrale", mai noteaza Heiko Maas, facand referire la teme precum controlul armamentelor sau relatia cu Rusia.

Dupa cum a explicat purtatorul de cuvant al MAE german, propunerea lui Maas are in vedere crearea unui comitet de experti care sa se reuneasca sub coordonarea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru "a relua dezbaterea strategica". Berlinul pledeaza astfel pentru revitalizarea dezbaterii politice pentru "a restabili increderea acolo unde exista insecuritate, dezvoltand o viziune in comun".

In comitetul de experti propus de Germania vor fi reprezentate "toate tarile si toate interesele", a asigurat purtatorul de cuvant german.

Propunerea Berlinului a fost bine primita de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dupa cum a declarat acesta in fata presei la sosirea la reuniunea de la Bruxelles. "Mesajul foarte clar si foarte puternic al Germaniei si al ministrului Maas si sprijinul sau puternic fata de NATO le consider binevenite", a spus Stoltenberg. "Cred ca propunerea germana are o valoare si sper sa o discutam cand se vor reuni ministrii de externe mai tarziu astazi", a adaugat el.

Citeste mai multe despre Ambasadoarea Frantei la Bucuresti: Presedintele meu n-a criticat NATO, ci doar a cerut consens politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reuniune ministri NATO Londra, #Franta Germania schimbari NATO , #stiri internationale