Romania, locul 40 in topul celor mai pasnice tari din lume

Joi, 26 Mai 2011, ora 21:20
4569 citiri
Romania, locul 40 in topul celor mai pasnice tari din lume
Foto: Reuters

Romania a urcat cu cinci pozitii in topul mondial al celor mai pasnice tari din lume, potrivit Indicelui mondial al pacii (GPI), dat publicitatii joi, ajungand pe pozitia 40, dupa o deteriorare accentuata a situatiei anul trecut, pe fondul instabilitatii politice si incertitudinii economice.

In 2008, Romania se afla pe pozitia 24, in 2009 pe 31, iar in 2010 pe 45.

Anul acesta, Romania a obtinut 1,74 puncte si se afla pe locul sapte in regiune.

Dintre vecini, Romania este devansata numai de Ungaria, care ocupa pozitia 20, cu 1,49 de puncte. Bulgaria ocupa locul 53 (1,84 puncte), fiind urmata, pe locul 59, de R.Moldova (1,89 puncte). Ucraina se afla pe pozitia 69, la egalitate cu Swaziland, iar Serbia pe 84.

Europa Centrala si de Est este, in medie, a treia in topul celor mai pasnice regiuni din lume, dupa America de Nord. Nivelul pacii in aceasta regiune scazuse in 2010, partial in urma crizei financiare globale.

Tarile care au aderat la UE in 2004 sunt cele mai pasnice, Cehia intrand pentru prima data in top 10 (locul 5), iar Slovenia urcand pe pozitia a 10-a.

La polul opus, tarile din Balcani, care nu au fost incluse in blocul european, ocupa pozitiile de la 59 la 89, in timp ce statele din Caucaz si Asia Centrala au scazut in top.

Scorul Ucrainei a inregistrat a doua imbunatatire ca marime din regiune, dupa cel al Georgiei, ceea ce reflecteaza stabilitatea politica sporita ce a insotit victoria lui Viktor Ianukovici la alegerile prezidentiale din anul 2010 si succesul sau in crearea unei coalitii parlamentare si in instalarea unui guvern loial. De asemenea, relatiile cu Rusia s-au imbunatatit in 2010.

In amsamblu, situatia pacii in lume s-a deteriorat pentru al treilea an la rand, potrivit GPI, care subliniaza amenintarea continua a terorismului.

Indicele arata deteriorari dramatice in tarile din Orientul Mijlociu, dupa "primavara araba", si imbunatatiri neasteptate in alte zone.

Publicat de Institutul pentru Economie si Pace, raportul analizeaza situatia din 153 de tari, de la Afganistan la Zimbabwe, listate in functie de cat de pasnice sunt. Potrivit topului de anul acesta, cele mai pasnice tari sunt in continuare Islanda, Noua Zeelanda si Japonia, in timp ce pe ultimele trei pozitii sunt Sudan, Irak si Somalia.

Raportul ia in considerare 23 de indicatori, de la nivelul cheltuielilor militare din tara, pana la relatiile cu tarile invecinate si respectul fata de drepturile omului.

Potrivit datelor din 2011, Libia (locul 143) a inregistrat cea mai mare scadere - cu 83 de pozitii. Ea este urmata de Bahrain (123), care a pierdut 51 de locuri, si de Egipt (73), care a scazut cu 24 de pozitii.

Institutul subliniaza si ca, in pofida razboiului impotriva terorismului, care dureaza de un deceniu, riscul atentatelor a crescut in ultimul an in 29 de tari.

Pe de alta parte, insa, proportia cheltuielilor militare in PIB a scazut, iar relatiile dintre statele invecinate s-au imbunatatit.

Pentru prima data in ultimii cinci ani, Irakul nu se mai afla pe ultimul loc in clasament.

GPI arata si valoarea financiara a pacii: expertii estimeaza ca, in 2010, lumea ar fi putut economisi 8.120 de miliarde de dolari prin incetarea violentelor.

Indicele foloseste o scara de la 1 la 5, in care 1 este atribuit situatiei celei mai pasnice.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#romania loc 40 tari pasnice, #cele mai pasnice tari lume , #stiri internationale