Si ecologistii plang: milioane de euro din conturile Greenpeace, pierdute la bursa

Luni, 16 Iunie 2014, ora 23:57
2848 citiri
Si ecologistii plang: milioane de euro din conturile Greenpeace, pierdute la bursa
Foto: Europa Libera

Organizatia ecologista Greenpeace International a declarat o pierdere financiara de aproape 4 milioane de euro din banii donatorilor, dupa ce un angajat a facut speculatii pe pietele finaciare si nu a avut noroc.

Un angajat din cadrul sediului central al Greenpeace de la Amsterdam a facut speculatii pe bursa cu fondurile organizatiei, pariind pe un euro slab. Din pricina intaririi monedei europene in ultimul an, Greenpeace a fost nevoita sa admita pierderi in urma acestor speculatii, scrie The Guardian.

Astfel, bugetul Greenpeace pe 2013 are un minus de aproximativ 9 milioane de euro. "Ne cerem scuze celor care ne-au sprijinit, pentru seria de erori care au dus la aceasta pierdere. Vrem sa asiguram oamenii ca facem tot ce se poate pentru a evita posibilitatea repetarii unor astfel de pierderi financiare pe viitor", se arata in declaratia Greenpeace.

Angajatul care a cauzat pierderea lucra in departamentul finaciar al organizatiei si, potrivit Greenpeace, nu a facut operatiunea pentru castigul sau personal, insa nu a avut autorizarea sefului sau. El a fost concediat.

Cu un venit anual de 72,9 milioane de euro in 2013, pierderea de 3,8 milioane de euro reprezinta o lovitura importanta pentru organizatia ecologista, desi oficialii acesteia spun ca niciuna dintre campaniile pe care le desfasoara nu va fi afectata.

Bugetul global al Greenpeace International, asigurat din contributiile a peste 40 de organizatii nationale, este de aproximativ 300 de milioane de euro. Cel mai mare pericol este pierderea increderii din partea donatorilor, mai ales a celor mici, care asigura aproximativ 90% din finantarea Greenpeace.

Organizatia pretinde ca face investitii in proprietati numai acolo unde este mult mai ieftin sa cumpere decat sa inchirieze, cum ar fi in Moscova sau Londra.

Directorul de programe al Greenpeace, Pascal Husting, spune ca, deoarece organizatia primeste mare parte din donatii in euro, dar e nevoita sa ii cheltuiasca in alte valute, organizatia este extrem de expusa fluctuatiilor de curs si incearca sa plaseze banii pe bursele valutare pentru a-si proteja valoarea detinerilor.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Greenpeace pierderi tranzactii, #Greenpeace speculatii bursiere, #Greenpeace pariuri pierderi , #stiri internationale