Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Trupele Uniunii Europene intervin militar in Africa

Marti, 01 Aprilie 2014, ora 20:35
7870 citiri
Trupele Uniunii Europene intervin militar in Africa
Foto: The Independent

Consiliul Uniunii Europene a lansat marti o operatiune militara in Republica Centrafricana, autorizata de rezolutia Consiliului de Securitate a Natiunilor Unite cu numarul 2134.

Trupele militare europene vor pacifica capitala Bangui, urmand ca dupa indeplinirea mandatului lor sa fie inlocuite cu trupe ale Natiunilor Unite sau ale unui partener african. Scopul lor este sa protejeze populatia aflata in pericol si de a crea conditiile pentru a permite ajutorul umanitar, informeaza un comunicat de presa dat publicitatii de Consiliul Uniunii Europene.

Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant pentru Afacerile Externe si Politica de Securitate a spus ca: "Lansarea acestei operatiuni demonstreaza hotararea Uniunii Europene de a participa pe deplin la eforturile internationale menite a restaura stabilitatea si securitatea in Bangui si in Republica Centrafricana. Este vital sa existe o revenire la ordinea publica cat de curand posibil, incat procesul de tranzitie politica sa poata fi pus din nou pe drumul cel bun".

Forta va cuprinde 1.000 de oameni, condusi de generalul-maior Philippe Ponties. Sediul operational este localizat in Larissa, Grecia, in timp ce sediul trupelor este in Bangui. Costurile operatiunii se ridica la 25,9 milioane de euro pentru faza pregatitoare si pentru mandatul de pana la sase luni de la punctul atingerii capacitatii operationale depline.

Presedintele republicii a fost inlaturat in martie anul trecut de o coalitie musulmana, in urma unei lovituri de stat. Succesorul sau, Michel Djotodia, primul presedinte musulman in tara majoritar crestina, s-a mentinut cu greu si contestat de intreaga tara a fost nevoit sa demisioneze in ianurie 2014.

In acest rastimp, violentele sectare au continuat si risca sa explodeze intr-un razboi civil intre musulmani si crestini. Militiile crestine au instigat la masacre impotriva musulmanilor, fortand mii de oameni sa paraseasca tara. Mai multe surse au declarat ca este vorba despre un genocid, de epurare etnica.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#interventie militara UE, #Republica Centrafricana conflict, #violente musulmani crestini , #Uniunea Europeana