Turkmenistan: Presedintele a cazut de pe cal, autoritatile blocheaza informatia (Video)

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 21:12
6800 citiri
Turkmenistan: Presedintele a cazut de pe cal, autoritatile blocheaza informatia (Video)

Presedintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymuhamedov, a suferit o cazatura zdravana de pe cal, la cateva secunde dupa ce a castigat o cursa. Presa de stat din izolatul stat fost sovietic incearca insa sa blocheze informatia cu privire la incident.

Berdymuhamedov tocmai castigase o cursa de un kilometru in Ashabat, pe calul sau preferat, Berkarar (Puternicul - n.red.), la cursa anuala de cai de duminica, scrie France24.

In inregistrarea video poate fi vazut un barbat ce pare a fi presedintele, in tinuta traditionala de calarie, aruncat din sa de calul care pare a se impiedica imediat dupa ce a traversat linia de finish a cursei. Presedintele zace nemiscat, cu fata in jos, mai multe secunde, pana cand zeci de oficiali din securitate, imbracati in negru, se reped sa il ridice si sa-l duca intr-un loc ferit. In cele din urma, este preluat de o masina.

Presa turkmena a relatat pe larg victoria presedintelui in cursa, ce i-a adus un premiu de 11 milioane de dolari, insa a omis caderea acestuia. Din patru pagini dedicate vitoriei, cu sase fotografii de mari dimensiuni, ziarul Neutral Turkmenistan nu reuseste sa dedice nici macar un rand accidentului. La televiziunea de stat, din inregistrarea cursei a fost taiata partea de dupa finish.

Luni seara, presedintele s-a aratat la televiziune, parand a fi sanatos.

Insa site-urile de stiri apropiate opozitiei turkmene in exil sustin ca incidentul a provocat ingrijorare la Asgabat. Oficialii se straduiesc sa impiedice raspandirea inregistrarii caderii presedintelui si exista rapoarte ca la aeroportul international din capitala se efectueaza verificari extensive ale tuturor pasagerilor ce ies din tara. Sunt vizate echipamentele electronice - telefoane, tablete si camere de luat vederi.

Cateva zeci de persoane ar fi fost deja arestate, sub suspiciunea ca ar fi incercat sa scoata din tara inregistrarea.

Chiar si asa, incidentul a fost difuzat la televiziunea rusa de stat. In Turkmenistan, accesul la retelele de socializare ruse a fost blocat si Internetul functiona, miercuri, foarte incet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Turkmenistan preseidnte cadere cal, #presedinte turkmen cadere , #stiri internationale