Ziare.com

Un roman a provocat cel mai mare dezastru maritim din istorie

de Madalina Mitan
Duminica, 06 Februarie 2011, ora 11:01

   

Un roman a provocat cel mai mare dezastru maritim din istorie
Titanicul este cea mai cunoscuta tragedie maritima. Celebrul vapor de lux, scufundat in 1912 care a provocat moartea a 1.517 oameni, a fost subiect de film si romane, insa nu este nici pe departe cea mai mare catastrofa maritima din istorie.

La 30 ianuarie 1945, aproape 9.500 de persoane au murit dupa ce nava germana Wilhelm Gustloff a fost torpilata, in Marea Baltica, de un submarin rus, la comanda caruia se afla capitanul Alexandru Marinescu.

Fiu al lui Ion Marinescu, un constantean care a fugit in Ucraina dupa ce a batut un ofiter, si-a schimbat numele in Alexander Marinesko, si asa a intrat in istorie ca fiind omul care a provocat cel mai mare dezastru maritim din istorie.

Povestea Wilhelm Gustloff

Povestea catastrofei este relatata chiar de supravietuitori, pe site-ul Wilhelm Gustloff. In ianuarie 1945, in ultimele luni ale celui de-al Doilea Razboi Mondiale, dupa ce rusii au ajuns in estul golfului Danzig, 35.000 de refugiati si de soldati straini erau, claie peste gramada, in postul Gotenhafen (actualul oras polonez Gdynia). Ei asteptau sa fie evacuati din calea rusilor, iar navele germane au declansat operatiunea "Hannibal" pentru a-i ajuta.

Vasul Wilhelm Gustloff parasea in dupa-amiaza zilei de 30 ianuarie 1945 portul Gotenhafen (Gdynia), cu destinatia Kiel, Germania. Desi avea o capacitate de numai 2.000 de locuri, la bordul fostei nave de lux au urcat in jur de 1.500 de militari si 9.000 de civili. La ora 20.25, submarinul sovietic S-13, comandat de Alexandru Marinescu, a ridicat periscopul.

In dreptul orasului Leba, Marinescu a vazut lumina navei si a dat semnalul de atac. La 21.16, a lansat patru torpile. Istoricii sustin ca fiecare avea inscrisa pe ea o dedicatie: prima - "Pentru Patrie", a doua - "Pentru Stalin", a treia - "Pentru poporul sovietic", iar a patra - "Pentru Leningrad".

A doua s-a blocat in tun, celelalte au lovit insa in plin: in partea din fata a vasului, la mijloc si in camera motoarelor. 50 de minute au avut la dispozitie pasagerii sa se salveze. Din totalul de 10.582 de oameni, doar 1.239 au reusit sa supravietuiasca. Restul de 9.343, majoritatea femei si copii, au murit calcati in picioare, inecati sau inghetati in apele Balticii ori blocati in interiorul navei, impreuna cu care s-au dus, pe veci, la fund.

Marturia unui supravietuitor

Heinz Schon este unul dintre cei 1.239 de supravietuitori de pe Gustloff. Acum in varsta de 85 de ani, neamtul era, in 1945, membru al echipajului. Acesta a povestit in presa germana clipele dramatice prin care a trecut atunci.

"Eram in cabina mea cand ne-a lovit prima torpila, la ora 21.16. S-a creat panica, atunci cand 10.000 de oameni au incercat sa urce scarile pentru a ajunge intr-un loc in care incapeau numai 2.000 de persoane. Au fost zdrobiti oameni, am vazut cum copiii si mamele care incercau sa-i salveze erau calcati in picioare. Apa avea doua grade, astfel ca oricine ajungea in mare murea de hipotermie. Eu am fost salvat la timp de o barca. Pentru alte 9.000 de persoane, ajutorul a venit prea tarziu", povesteste Heinz Schon.

Cele mai mari catastrofe maritime

Potrivit Wreck Site, Titanicul este abia pe locul 32 al celor mai distrugatoare catastrofe maritime:

1. Wilhelm Gustloff (Germania), scufundat in 1945, 9.343 de morti
2. Goya (Germania), scufundat in 1945, 6.700 de morti
3. Armenia (Rusia), scufundat in 1941, 6.000 de morti
4. Cap Arcona (Germania), scufundat in 1945, 6.000 de morti
5. Nava chinezeasca, a explodat in 1948, 6.000 de morti

6. Zyunyo Maru (Japonia), scufundat in 1944, 5.620 de morti
7. Toyama Maru SS (Japonia), scufundat in 1944, 5.400 de morti
8. Ryusei Maru (Japonia), scufundat in 1944, 4.998 de morti
9. Dona Paz (Filipine), scufundat in 1987, 4.341 de morti
10. General Steuben (Germania), scufundat in 1945, 3.900 de morti
..................................
32. Titanic (Marea Britanie), scufundat in 1912, 1.517 morti

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 18997 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eu cred (de fapt reiese din titlu) ca este vorba de romanul...Traian B.

De unde stiu? De la sursele antena, irealitatea, ciutaci and gasca:-)))

 

Ce inteligent esti mai SHOGO...

De unde ai stiut ca toti la ala ne gandim?
A MAI DAT FOC SI LA VAPOARE IN MARSILIA!
Acum piromanul vrea sa arda ROMANIA!
DAR NU POATEEE SI ASTA IN ROADE!
MIAUUUUUUUUUUUUUU

La pariu ca majoritatea citind titlul ne-am gandit automat

La...Basescu.

Tieus, fii atent: "romanul" s-a nascut in 1913 in Odessa, papa un marinar roman, mama o femeie din Ucraina, deci de unde roman?

"Alexander Marinesko wurde 1913 in der Hafenstadt Odessa am Schwarzen Meer geboren. Er stammte aus einfachsten Verhältnissen. Seine Mutter war Ukrainerin, sein Vater ein rumänischer Seemann".
Are o biografie extrem de trista, cauta pe web. A fost reabilitat de abia dupa 1990 de...G----w!

Alexandru Marinescu

Nu a fost o mare greutate si vitejie sa scufunde un vas de pasageri cu refugiati la bord;vasul putea fi identificat ca fiind de pasageri si nu de razboi dupa forma;probabil ca avea ordin sa sufunde orice nava germana chiar si pe cele cu refugiati;fapta sa este crima de razboi dar Rusia fiind invingatoare
(cu ajutor american)cine sa-i traga la raspundere si cine sa-i judece?Populatia civila germana a fost in pragul extrminarii din cauza bombardamentului aliatilor si dorintei de razbunare a rusilor.A. Marinescu cu greu poate fi considerat erou al Uniunii Sovietice.

@ tieues

Cum si-a schmbat persoana numele , de unde nu stim ca nu a fost chiar Basescu...
Poate este o cenzura ...dar Basescu acum incearca sa scufunde CORABIA ROMANIA...asa ca nu este imposibil ca acea persoana sa nu fi executat ce ia ordonat INTERLOPUL SECURIST de la COTROCENI...cand nu va mai fi la Cotroceni se poate publica in intregime continutul acelei informati

Basescu si A. Marinescu

Basescu este aproape sa scufunde Romania cu peste 20 mil.pasageri la bord; barci de salvare sunt numai pentru
circa 10% dintre pasageri(securistii-comunisti cu familiile lor);daca nu va reusi sa o scufunde o va transforma intr-un vas fantoma.

Pentru Adrian Marinescu

La inceputul celui de al doilea razboi mondial, Gustloff a fost rechizitionat de marina de razboi germana si folosit drept nava spital. La sfarsitul anului 1940, Gustlof a fost vopsit revopsit in culoarea gri specifica navelor militare germane si folosi drept loc de incartiruire pentru aproximativ 1.00 de marinari mobilizati in Divizia de instruire nr.2 pentru personalul submarinelor germane fiind ancorat in portul Gdynia. La sfarsitul razboiului nava Wilhelm Gustloff a fost repusa in pozitie de mars pentru a evacua militari si civili refugiati din Prusia orientala- teritoriu ocupat la acea vreme de armata rosie. La data scufundarii, nava Wilhelm Gustloff era vopsita in culorile marinei de razboi germane si arbora pavilionul acesteia. Deci vanva a fost un obiectiv militar inamic si sovieticii au fost indreptatiti sa o torpileze.

Pe asta n-o stiam:...

...a dat foc in portul Marsilia?!?!?!

raspuns

Te inseli este vorba de Gheorghiu-Dej,Ceausescu,Iliescuime ultimul fiind scolarizat la Moscova,va spune ceva asta???toti 3 au omorat mult mai multi oameni decat toate catastrofele maritime,asa ca si respectivul a fost scolarizat la Moscova.

articole la comanda !

La bordul navei erau si militari. Cand ai la bord militari nava se considera combatanta. In acest context nu se poate vorbi de o catastrofa ci o actiune militara legitima! Cine te-a platit ca sa mai umilesti poporul RO ?

 

"Die Versenkung der Wilhelm Gustloff entsprach geltendem Kriegsvölkerrecht."

M-am uitat pe pagini web germane: foarte clar se spune ca submarinul rus nu putea sa-l vada decat ca vapor de razboi, trecea prin zona de razboi, era razboi, deci o actiune legitima dpdv drept international.
PS: Chestia cu umilit RO, de unde ai scos-o?!!?

Din titlu.

Si eu m-am gandit la fel. Uite mostra: "Un roman a provocat cel mai mare dezastru maritim din istorie", sau de la intemeierea lumii, ma rog, depinde ce intelegi prin "istorie".
Ce poate fi mai rau si mai umilitor?

Toate bune si frumoase cum le traduci tu din germana. Cu toate astea, mai simplu si mai direct e sa te uiti la fotografia vasului scufundat. Orice ne-expert poate vedea ca e un vas de pasageri si nu un vas de razboi.

Astfel, presupunerile tale nu au nici o baza in ralitate. Rusii nu au facut o greseala. Stiau foarte bine ca Gustloff era un "liner", adica un vas de croaziera pentru pasageri.Daca te uiti la fotografia de mai sus vei vedea si tu ce-au vazut rusii pe 30 ianuarie 1945.

@ Marion Gandhi

Un vas de pasageri care este folosit la transportul de trupe este un obiectiv care, in conformitate cu legile si uzuantele razboiului naval, poate fi atacat si scufundat.
Vasul era inarmat si avea pe catarg pavilionul Kriegsmarine.
P.S.
Si ma rog ce vroiai sa faca Marinescu? Sa strige la megafon "Actele la control !", sa se uite cu binoclul, sa vada pe intuneric care pasager avea buletin de identitate si care livret militar?
Trist dar, " A la guerre comme a la guerre."

vrajeala de 2 bani

ca daca ii prindeau nemtii pa rusi,ii servea cu bomboane!a la gher,com a la gher,cum zice italianul!

 

la punctul 3,din cele mai mari catastrofe,apare vasul armenia,scufundat in 1941

rusesc era,in timpul razboiului era,inainte de 1945 era,la vremea respectiva-cea mai mare catastrofa era,de unde trag concluzia ca nici nemtii nu erau mai breji!deci a la gher,comme a la guerre,sau pe romaneste...istoria o scriu invingatorii,nu invinsii !!!

Patetism ieftin!

Patetism ieftin de doi bani.
Nu are nimic de a face cu Romania sau cu Presedintele Basescu. Submarinul (sovietic)
era proprietatea unui stat anume.Capitanul (nascut in Romania) reprezenta interesele Uniunii Sovietice. Bravo
lui ca ( si fiind nascut in Romania ) a aratat sovieticilor ca este capabil sa conduca un submarin.

 

@Octav-M

Baaaaaaa!,nu submarinul s-a scufundat.

nu iti bate capul ca pentru astia e tot una!

submarinul sau vasul Titanic pentru astia e tot una!da sa lasam asta insa ma intreb cum de astia dupa atata amar de vreme au gasit astia ca fix comandantul vasului sau marinar ce mai era ala,era roman? ...astea asa ca sa tot sa se scarpine de romani...

 

"Transformarea cantitatii intr-o noua calitate" era una din lozincile comuniste care avertiza astfel lumea ca erau ei prosti, da' erau multi ! Ucraineanul Alexandr din marina militara sovietica a topilat vaporul nazist nu dezertorul de tac'su

Catastrofa maritima a vasului Titanic a fost provocata de Natura (cu pinguini) ca raspuns la ingamfarea ostentativa a civilizatiei occidentale (conspirationistii spun ca si Eisberg a fost evreu)

Se pare ca in presa romaneasca de azi au ajuns multe dintre progeniturile smintite ale "fenomenului Pitesti" (experimentul comunist de socializare si relationare - creuzetul de formare a omului nou comunist numit si "sodomitul scatofag")

 

Pentru specialista Madalina Marin

A doua torpila nu s-a putut bloca in tun pentru simplul motiv ca tunul nu trage cu torpile si torpilele nu sunt trase cu tunul. Asa ca, daca tot umbli cu copiuta, macar tradu corect ( desigur daca esti in stare de asa ceva ).

 

Inca cateva perle mitanesti...

"La 30 ianuarie 1945, aproape 9.500 de persoane au murit dupa ce nava germana Wilhelm Gustloff a fost torpilata, in Marea Baltica, de un submarin rus, la comanda caruia se afla capitanul Alexandru Marinescu.

Fiu al lui Ion Marinescu, un constantean care a fugit in Ucraina dupa ce a batut un ofiter, si-a schimbat numele in Alexander Marinesko, si asa a intrat in istorie ca fiind omul care a provocat cel mai mare dezastru maritim din istorie. " scribit ziliera Madalina Mitan
1. Submarinul nu era un submarin rus ci era un submarin sovietic care arbora pavilionul flotei sovietice si nu pe cel al flotei ruse.
2) Povestea cu schimbarea numelui din Alexandru in Alexander nu tine pentru simplul motiv ca "Alexander" este un nume GERMAN si nu rusesc sau ucrainean. Numele rusesc sau ucrainean este "Alexandr". Asa ca cand sfertodoactele ziliere scrie, ochii cititorilor fluiera si urechile orbeste.

 

...

parca la Hiroshima au fost vreo 150 de mii si apoi a venit si Nagasaki ... ca de' un oras intreg nu era de ajuns, si la sfarsitul razboiului. ... Pe cand un titlul de genul "Un american a provocat cea mai mare crima din istorie"
... cine a zis ca "istoria e scrisa numai de invingatori" a avut mare dreptate.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor