Un serial care ar fi provocat un val de sinucideri in SUA se difuzeaza si in Romania

Miercuri, 01 Mai 2019, ora 13:55
13280 citiri
Un serial care ar fi provocat un val de sinucideri in SUA se difuzeaza si in Romania
Foto: Arhiva Facebook/13 reasons why

Cercetatorii de la unul dintre marile institute pediatrice din SUA au descoperit ca dupa difuzarea primelor episoade ale serialul "13 Reasons Why", numarul sinuciderilor in randul adolescentilor a crescut brusc.

Oamenii de stiinta de la Nationwide Children's Hospital au studiat dinamica sinuciderilor, in perioada 2013-2017, in randul adolescentilor cu varste cuprinse intre 10 si 17 ani.

Asa au observat ca, in martie 2017, dupa ce in SUA s-a lansat serialul "13 Reasons Why", numarul adolescentilor care s-au sinucis a crescut brusc, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, transmite CNN.

Potrivit statisticilor, rata sinuciderilor ajunsese la 0,57 la fiecare 100.000 de adolescenti cu varste intre 10 si 17 ani. In primele 9 luni de la lansarea serialului s-au sinucis cu 195 de adolescenti in plus, fata de aceeasi perioada din anii precedenti.

Cercetatorii au observat ca a crescut, de fapt, numarul baietilor care s-au sinucis, in vreme ce numarul fetelor ramasese constant. O tentinta curioasa - au admis chiar oamenii de stiinta - in conditiile in care, in serialul "13 Reasons Why" cea care se sinucide este o fata.

De fapt, serialul spune povestea Hannei Baker, o adolescenta care sufera numeroase deceptii si care, pana la urma, se sinucide. Fata lasa in urma 13 casete audio. Fiecare caseta ii este adresata unei persoane care, prin actiunile ei, a impins-o, intr-un fel sau altul, sa isi ia viata. Pe parcurs, spectatorii descopera dezamagirile adolescentei si chiar faptul ca aceasta fusese violata.

Serialul - care are deja doua serii - poate fi vizionat si in Romania, pe Netflix. Dupa publicarea studiului, Netflix nu a adoptat o pozitie categorica si nu a negat concluziile oamenilor de stiinta.

"Acesta este un subiect de o importanta critica si am muncit din greu pentru a ne asigura ca vom administra responsabil astfel de chestiuni", a transmis Netflix pentru CNN.

Jeff Bridge, cercetatorul care a coordonat studiul, sustine ca in randul adolescentilor, cresterea numarului de sinucideri poate fi favorizata de "povesti care prezinta sinuciderea ca pe ceva senzational sau care ii gasesc acesteia explicatii simple. Aceleasi efecte pot avea povestile care ii glorifica pe sinucigasi sau le romanteaza destinul. Si in acelasi mod poate actiona o povestea care prezinta sinuciderea ca pe un mijloc folosit pentru a atinge un scop sau care prezinta retete, care te invata sa te sinucizi".

John Ackerman, co-autor al studiului, sustine ca prezentarea sinuciderii Hannei Baker ca singura iesire din situatia dramatica pe care aceasta o traia este "o oportunitate ratata" de a le transmite un mesaj corect adolescentilor, riscand sa fie chiar un pericol pentru tinerii vulnerabili.

Acum, inainte de lansarea celui de-al treilea sezon al serialului, Ackerman ii sfatuieste pe parinti sa se gandeasca de doua ori inainte sa isi lase copiii sa vizioneze productia.

G.K.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#serial sinucideri adolescenti SUA Romania, #serial Netflix crestere numar sinucideri, #serial sinucidere adolescenti , #stiri internationale