Vizita-surpriza la summit-ul G7 UPDATE Ministrul iranian de Externe a discutat 3 ore cu oficialii francezi

Duminica, 25 August 2019, ora 22:21
6361 citiri
Vizita-surpriza la summit-ul G7 UPDATE Ministrul iranian de Externe a discutat 3 ore cu oficialii francezi
Foto: Wikimedia Commons

Ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, a sosit intr-o vizita-surpriza la summitul G7 de la Biarritz.

Acesta a raspuns invitatiei omologului francez, Jean-Yves Le Drian, si nu va avea intalniri cu oficiali americani, scrie The Guardian.

In acest context, presedintele francez Emmanuel Macron a precizat duminica ca nu are "mandat formal de la G7" pentru a discuta cu Iranul si ca fiecare "va continua sa actioneze in rolul sau", dar s-a aratat multumit ca membrii G7 impartasesc aceleasi obiective, potrivit AFP.

"G7 este un club informal, nu acordam mandat formal unuia sau altuia", a spus Macron atunci cand Donald Trump a asigurat ca nu a discutat cu omologii sai despre vreun mesaj comun cu Iranul.

Asta cu toate ca Emmanuel Macron a precizat anterior la postul de televiziune LCI ca va exista "o declaratie comuna" a G7 privind problema Iranului.

Dosarul asupra programului nuclear iranian constituie unul dintre principalele puncte de pe agenda summitului G7.

Tarile europene si Japonia, semnatare ale acordului din 2015, ca si SUA, care a denuntat acest acord si au impus sanctiuni economice Iranului, provocand o escaladare a tensiunilor in aceasta regiune.

Asezat langa premierul japonez Shinzo Abe, care a avut o tentativa de mediere intre SUA si Iran in iunie, Trump a spus: "Sprijin pozitia premierului Abe, pentru ca de asemenea vorbeste cu Iranul... Vom avea propria abordare. Dar nu poti opri oamenii sa vorbeasca. Daca vor sa vorbeasca, pot vorbi".

Vezi aici toate temele summit-ului G7

UPDATE 22.19: Discutiile asupra programului nuclear iranian intre ministrul de externe al Iranului si oficiali francezi in marja summitului G7 "au fost pozitive" si "vor continua", a anuntat duminica seara Presedintia Hexagonului, informeaza AFP.

Intrevederea a durat in jur de trei ore, initial cu ministrul francez de externe Le Drian, apoi cu presedintele Frantei, Emmanuel Macron, timp de jumatate de ora, la Primaria din Biarritz.

La finalul acestei intrevederi, Zarif s-a intors pe aeroportul din Biarritz si a plecat cu avionul.

Palatul Elysee a precizat ca mai multi consilieri diplomatici germani si britanici au participat la o parte a reuniunii.

Aceasta vizita s-a facut "in acord" cu SUA, vehement impotriva guvernului de la Teheran. "Totul s-a jucat in cateva ore. Imediat ce a fost posibil, am informat tarile europene si SUA. Ele au fost asociate", a adaugat Presedintia franceza.

Donald Trump, prezent la Biarritz, a fost informat de Emmanuel Macron, potrivit Palatului Elysee.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#vizita surpriza summit g7 , #stiri internationale