Lupte dure in Africa, pentru petrol: Sudanul ataca Sudanul

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 11:12
4913 citiri
Lupte dure in Africa, pentru petrol: Sudanul ataca Sudanul

Fortele armate ale Sudanului si ale Sudanului de Sud poarta lupte dure in regiunea de granita, dupa o disputa pentru un teritoriu de la granita, care contine o mare parte din resursele de petrol pe care cele doua si le disputa.

Armata Sudanului de Sud, stat care s-a rupt de Sudan pe 9 iulie 2011, a anuntat miercuri ca a respins un atac al vecinilor din nord asupra orasului Teshwin, care a inclus atacuri aeriene si tiruri de arilerie, informeaza Reuters.

Mai mult, cei din sud au reusit, din primele informatii, sa mearga mai departe si sa ocupe teritoriul Heglig, pe care atat ei cat si vecinii lor din nord si-l disputa, dar care era controlat de acestia din urma. Heglig este extrem de important, intrucat produce jumatate din cei 115.000 de barili de petrol ai Sudanului de nord, reprezentand principala sursa de venit a statului.

Cele doua state s-au inteles relativ bine pentru o scurta perioada dupa obtinerea independentei Sudanului de Sud, la capatul catorva decenii de lupta de gherila, insa problemele au reaparut din cauza disputelor pentru petrol.

In conditiile in care cea mai mare parte a rezervelor au ramas in sud, iar rafinariile, conductele si porturile in nord, cele doua state sunt dependente unul de altul. Nordul acuza insa Sudul ca nu i-a platit drepturile de tranzit si i-a luat petrol chiar din conducte in contul lor, iar Sudul, in replica, a oprit exporturile de petrol.

Mai mult, Sudul acuza Nordul nu doar pentru asta, ci si pentru sustinerea rebelilor de pe teritoriul sau pentru faptul ca inca tine ocupate mai multe teritorii pe care noul stat le revendica. Un summit pentru rezolvarea situatiei a fost amanat din cauza luptelor intre cele doua, din ultimele zile.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Sudan Sud razboi nord, #Sudan Sud lupte petrol , #Sudan