Atentat la muzeu, in Tunisia: Liderul jihadist care a planuit masacrul, ucis

Luni, 30 Martie 2015, ora 08:34
2828 citiri
Atentat la muzeu, in Tunisia: Liderul jihadist care a planuit masacrul, ucis
Foto: Sky News

In Tunisia, mii de oameni, printre care oficiali mondiali, s-au alaturat duminica unui mars antiterorism, dupa atentatul din 18 martie de la Muzeul Bardo. In aceeasi zi, autoritatile tunisiene l-au ucis pe liderul jihadist acuzat ca a organizat masacrul de la muzeul national, unde 21 de turisti au murit.

In timp ce mii de protestatari marsaluiau pe strazile Tunisului, autoritatile au anuntat ca Lokmane Abou Sakhr, un algerian acuzat ca a organizat atacul din muzeu, a fost ucis, alaturi de cel putin alti opt membri ai Brigazii Okba Ibn Nafaa, o organizatie terorista foarte cunoscuta in Tunisia, potrivit Sydney Morning Herald, care citeaza AFP.

Oficialii tunisieni au sustinut ca Abou Sakhr si cei din grupul sau au pus la cale atentatul din Muzeul Bardo, cu toate ca jihadistiii de la Statul Islamic revendicasera anterior macelul.

Atentat terorist in Tunisia: Statul Islamic a revendicat masacrul

Fortele tunisiene "i-au ucis pe cei mai importanti membri ai Brigazii Okba Ibn Nafaa, inclusiv pe seful acesteia Lokmane Abou Sakhr", a declarat duminica premierul Habib Essid.

Autoritatile au dezvaluit ca organizatia terorista mai putin cunoscut pentru Europa s-a aflat in spatele mai multor atacuri asupra fortelor de securitate din Tunisia, care s-au soldat cu moartea a 60 de persoane de la sfarsitul anului 2012 si pana in prezent.

Aproximativ 12.000 de persoane au protestat duminica fata de terorism in Tunis, fluturand steaguri tunisiene si scandand "Tunisia e libera! Afara cu terorismul!".

La eveniment au participat numerosi oficiali europeni, printre care si presedintele francez Francois Hollande. Din partea Romaniei, la mars a luat parte ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu, alaturi de Hollande la Tunis: Mars impotriva terorismului

Atacul armat din Tunis a avut loc, pe 18 martie, intr-un muzeu din cladirea care gazduieste Parlamentul tunisian - Muzeul National Bardo. Oficialii tunisieni au anuntat ca 21 de turisti au fost ucisi, acestia provenind din Italia, Spania, Polonia, Franta si alte tari. Si doi teroristi ce s-au aflat in spatele atentatului au fost ucis de fortele de securitate. Alte aproximativ 50 de persoane au fost ranite.

Marturii cutremuratore de la calvarul din muzeul din Tunis: O ploaie de gloante, erau morti, raniti...

Prim-ministrul din Tunisia, Habib Essid, a spus ca, desi doi atacatori au fost omorati de fortele de ordine, se pare ca acestia ar fi fost ajutati de alti doi sau trei teroristi, ulterior aflandu-se ca atentatul a fost organizat de organizatia Okba Ibn Nafaa.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#terorist ucis Tunisia, #atentat Tunisia terorist ucis , #terorism