Atentatul esuat din Times Square: Nu exista securitate completa, nici macar in SUA

Luni, 10 Mai 2010, ora 23:24
2503 citiri
Atentatul esuat din Times Square: Nu exista securitate completa, nici macar in SUA

Principalul suspect pentru atentatul esuat din Times Square a fost arestat pe 3 mai, la doua zile dupa gasirea masinii capcana in centrul metropolei New York. Faisal Shahzad a fost prins pe aeroportul JFK din New York chiar inainte de a se imbarca intr-o cursa cu destinatia Dubai.

Desi a declarat insistent ca a actionat singur, se stie ca Faisal Shahzad s-a intors, in februarie, dintr-o calatorie in Pakistan, unde se presupune ca a participat la antrenamentele coalitiei talibane rebele.

Acest lucru alimenteaza banuielile conform carora atentatul nereusit ar avea legaturi internationale, intelegerea modului in care a fost pus la cale putand duce la prevenirea unor alte atacuri similare in viitor, apreciaza

Stratfor .

Bomba artizanala ascunsa in Nissan-ul Pathfinder parcat pe strada 45 nu a explodat, dar materialele gasite in interiorul vehiculului ar fi putut provoca dezastre mari daca ar fi fost preparate si asamblate corespunzator.

Componentele dispozitivului exploziv erau unele comune, care nu atrag atentia atunci cand sunt achizitionate, in mod special separat. Acestea includeau: aproximativ 113 kilograme de pulbere exploziva, doua canistre care contineau fiecare 19 litri de benzina, trei butelii de propan si circuite electrice care par sa compuna un detonator cu ceas.

Faptul ca niciuna dintre substantele amplasate in masina nu a explodat dovedeste faptul ca atentatorul era un novice in arta fabricarii de dispozitive explozive improvizate.

Totodata, faptul ca atentatorul a putut colecta si transporta aceste materiale in mijlocul unei zone de maxim interes din New York dovedeste slabiciuni grave in sistemul intern de securitate american.

Dar amanuntul care a facut ca acest atac sa esueze a fost cel mai probabil faptul ca Faisal Shahzad a vrut sa atraga atentia intregii lumi, angajandu-se in fabricarea unui dispozitiv prea complicat, care in cele din urma nu a mai explodat. Acest lucru a fost insa criticat de liderii talibani care au cerut militantilor sa desfasoare atacuri simple.

Autoritatile americane stiau de calatoria recenta a lui Faisal in Pakistan unde a stat cinci luni si ar fi putut totodata sa-i intercepteze convorbirile telefonice din SUA pe care le-a purtat cu diverse persoane din Pakistan, lucruri care nu s-au intamplat si care atrag atentia asupra gradului scazut de securitate al cetateanului american, si nu numai.

Realitatea este insa ca guvernul american nu are capacitatea de a identifica si opri in avans toti potentialii atacatori.

Date fiind natura difuza a amenintarilor si diversitatea tintelor civile in cadrul societatilor democratice, nu exista, in momentul actual, in intreaga lume, niciun serviciu de securitate care sa fie capabil sa identifice si sa inlature fiecare militant terorist care traieste sau intra in SUA, crede Stratfor.

Adevarul este ca in razboiul impotriva terorismului nu exista securitate completa.

Arsene Cosmin Madalin

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#atentat SUA, #atac Times Square, #atentat camioneta explozibil , #terorism