Au fost atentate in Anglia, Franta, Belgia, Germania. Care e reteta de succes a Italiei, care a fost scutita?

Vineri, 23 Iunie 2017, ora 21:49
20117 citiri
Au fost atentate in Anglia, Franta, Belgia, Germania. Care e reteta de succes a Italiei, care a fost scutita?
Foto: Arhiva Pixabay

In ultima vreme, Marea Britanie, Franta, Belgia si Germania au fost tintele "preferate" ale teroristilor pentru atentate. Italia, insa, a fost ocolita. Sa fie noroc sau altceva?

Potrivit expertilor, este exclusa o astfel de ipoteza, desi Italia are particularitatile ei, care o avantajeaza, arata The Guardian.

Unul dintre cei care au intrat cu o furgoneta in pietonii de pe London Bridge, inainte de a-i ataca cu mai multe cutite pe trecatorii din zona Borough Market, la inceputul acestei luni, era Youssef Zaghba. Italianul de 22 de ani, nascut in Maroc, era insa supravegheat de autoritati. De cate ori acesta ateriza in Bologna, din Maroc sau alta parte, era supravegheat indeaproape, arata sursa citata.

Nu doar ca era luat la intrebari in aeroport, dar, in timpul sederii in Italia, politistii il verificau de mai multe ori pe zi, a declarat chiar mama acestuia, Valeria Collina. "Erau prietenosi cu Youssef. Ii spuneau: 'Hei, fiule, spune-mi ce-ai mai facut. Ce mai faci, cum mai esti?'", mai spune femeia, intr-un interviu pentru The Guardian.

E clar ca exista o diferenta de la cer la pamant intre felul in care suspectii de terorism sunt tratati in Italia si felul in care sunt ei tratati in Marea Britanie, remarca sursa.

Abordare diferita

Odata ajuns la Londra, Zaghba nu a fost oprit niciodata pe aeroport, nu a fost interogat. Asta desi autoritatile britanice au fost avertizate de cele italiene, care le-au transmis ca tanarul reprezenta o posibila amenintare.

Franco Gabrielli, seful politiei italiene, a vorbit despre eforturile Italiei de a alerta Marea Britanie, afirmand "constiinta noastra e curata". Scotland Yard, insa, a transmis ca Zaghba nu prezenta interes pentru politie sau MI5.

Revenind la Italia, nu trebuie uitat ca tara a avut parte de portia ei de violenta in ultimii zeci de ani. Victime au cazut inclusiv doi importanti judecatori anti-mafie, ucisi in anii '90. Insa tara nu a avut parte de niciun atac terorist major incepand cu anii '80.

Iar la mijloc nu e (doar) norocul. Sa constea atunci avantajul Italiei in politia sa contra-terorism, nascuta din politicile anti-mafie si munca serviciilor dupa violentele din anii '70? Sau mai sunt si alti factori in joc?

Principala diferenta e ca Italia nu are o populatie mare de imigranti, ajunsa la a doua generatie in tara, care sa fie radicalizata deja sau sa ajunga in aceasta situatie, explica Francesca Galli, asistent universitar la Universitatea Maastricht si expert in politicile contra-terorism.

Potrivit acesteia, e nevoie cam de 20 de oameni care sa supravegheze non-stop un suspect de terorism. "In mod natural, abundenta resurselor, necesara pentru a monitoriza indeaproape pe toti, devine o problema daca sunt multi suspecti de urmarit", explica expertul.

Galli atrage atentia ca politia italiana si fortele contra-terorism din tara nu au de supravegheat prea multe persoane cu potential risc de radicalizare. Asta spre deosebire de Franta, Belgia si Marea Britanie.

Totusi, asta nu inseamna ca Italia a scapat total de activitatea terorista. Anis Amri, tunisianul care a atacat multimea de oameni la targul de Craciun de la Berlin, anul trecut, ucis de politie apoi la Milano, se crede ca a fost radicalizat in inchisoare in Sicilia. Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, tunisianul care se afla in spatele atacului de la Nisa, de anul trecut, a petrecut o vreme in orasul de granita Ventimiglia.

Unii experti spun ca Italia a reusit sa combata amenintarea terorista reprezentata de Statul Islamic pe plan intern stapanind instrumentele legale si de politie dezvoltate prin anii de experienta in investigatiile mafiote, care la randul lor s-au nascut din experienta acumulata in perioada dintre sfarsitul anilor 1960 si inceputul anilor 1980, marcata de acte de terorism politic savarsite de militantii de stanga si de dreapta.

Conform datelor facute publice de ministrul italian de Interne, fortele contra-teroriste au oprit si chestionat nu mai putin de 160.593 de persoane in perioada martie 2016 - martie 2017. Au oprit si interogat circa 34.000 de persoane in aeroporturi si au arestat 550 de suspecti de terorism. 38 au fost condamnati pentru infractiuni ce tin de terorism. Peste 500 de site-uri au fost inchise si aproape jumatate de milion sunt monitorizate.

Giampiero Massolo, care a fost directorul serviciilor de informatii in perioada 2012 - 2016, sustine ca nu exista o "metoda italiana" de a combate terorismul. Potrivit acestuia, preventia e secretul de a fi eficient in contra-terorism.

In plus, mai spune el, un aspect important este un bun control asupra teritoriului. Faptul ca in Italia sunt multe orase medii si mici face ca monitorizarea sa fie mai buna. Apoi, in interiorul oraselor mari nu sunt zone care sa se asemene cu periferia (mahalale).

In plus, in Italia se merge mult pe practica deportarii la primele semne de ingrijorare. Din ianuarie, 135 de persoane au fost deportate.

Se merge mult si pe interceptarea telefoanelor in cazurile legate de mafie si terorism, iar aceste inregistrari pot fi folosite la tribunal - ceea ce nu se intampla in Marea Britanie. Se poate ajunge la interceptare fara "dovezi solide", doar pe baza unei activitati care prezinta suspiciuni.

Apoi, cei suspectati ca ar fi jihadisti sunt incurajati sa rupa legatura cu apropiatii si sa coopereze indeaproape cu autoritatile. A duce in inchisoare suspecti de terorism nu e cea mai buna solutie, pentru ca, la fel ca in cazul mafiei, acest loc este folosit pentru recrutari.

Pur si simplu e vorba despre experienta in abordarea unei retele criminale, explica Galli, iar un rol primordial il au agentii sub acoperire.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Italia terorism, #Italia atentate teroriste, #tari atentate teroriste Europa explicatii, #Stat Islamic Italia , #terorism