Caricaturistul vanat de teroristi la Copenhaga povesteste groaza prin care a trecut

Luni, 16 Februarie 2015, ora 09:01
5427 citiri
Caricaturistul vanat de teroristi la Copenhaga povesteste groaza prin care a trecut
Foto: Twitter/Lars Vilks

Lars Vilks, controversatul caricaturist suedez, nu este strain de atacuri care sa il vizeze. El se afla pe lista neagra a teroristilor de la al Qaida, dupa un desen in care a pus capul profetului Mohamed pe un trup de caine, si este in permanenta pazit de doua garzi de corp.

A supravietuit mai multor atacuri, insa, spune el, atentatele de la Copenhaga au fost cele mai periculoase, relateaza CNN.

La evenimentul de sambata, ambasadorul francez in Danemarca tocmai vorbise de recentul atentat de la revista de satira Charlie Hebdo din Paris. O femeie dintr-un ONG feminist tocmai luase cuvantul.

Atunci, Vilks a realizat ca ceva nu este in regula. "Deodata am auzit o multime de zgomote. S-a auzit 'bang, bang, bang' si imediat am inteles ca ceva se intampla", a povestit caricaturistul pentru CNN.

Atacuri armate la Copenhaga: NATO, alaturi de Danemarca, impotriva terorii

Garzile de corp care-l pazeau pe Vilks au intrat in actiune.

Klaus Iohannis condamna atacurile teroriste de la Copenhaga

"M-au luat si efectiv m-au aruncat intr-o camera de depozitare, impreuna cu un oficial. Acolo, ne-am ascuns sub o masa, eram protejat de politisti inarmati", a rememorat Vilks.

In afara incaperii, aveau loc scene mai inspaimantatoare: un barbat inarmat ar fi incercat sa intre in cladire si sa comita un atentat similar celui de la Charlie Hebdo.

"Dar nu a fost o lupta corecta. Atacatorul era foarte bine inarmat, iar politistii nu. Cativa politisti chiar au fost raniti, insa au continuat sa riposteze", a declarat caricaturistul. "Oamenii se ascundeau pe unde apucau, asteptau sa vada ce se intampla", a continuat Vilks.

La un moment dat, s-au deschis usile centrului cultural. "Cu totii erau ingroziti si asteptau sa vada cine intra. Nu era atacatorul, era unul dintre politistii raniti", a adaugat Vilks.

Atacuri armate la Copenhaga: Barbatul care ar fi deschis focul, ucis de politie

Deocamdata, nu s-a confirmat daca Vilks a fost tinta atacului. Caricaturistul crede, insa, ca cel mai probabil el era vizat. O grupare din Irak, asociata retelei teroriste Al Qaida, a pus un pret pe capul lui Lars Vilks: 100.000 de dolari americani daca-l ucid si un bonus de 50% daca il "macelaresc ca pe un miel" prin taierea gatului.

Vilks nu e strain de atacuri care sa il vizeze. Ce s-a intamplat insa la Copenhaga, crede el, a fost cel mai periculos incident in care a fost implicat si chiar s-a temut pentru viata sa.

Caricaturistul de 55 de ani a intrat in vizorul teroristilor in 2008, dupa ce a publicat o caricatura cu Mohamed infatisat cu chip de om si corp de caine. Vilks subliniaza ca el satirizeaza excesele si toate religiile, nu doar islamul. Ba, mai mult, aminteste ca a fost dur criticat dupa ce a publicat caricaturi cu Iisus in ipostaze pornografice.

Doua atacuri au fost comise in cursul zilei de sambata la Copenhaga, in urma carora au fost ucisi doi oameni si raniti cinci.

Atac armat la Copenhaga: Fotografia si semnalmentele suspectului

Al doilea atac armat la Copenhaga, langa o sinagoga: un mort, doi raniti

Politia daneza a ucis, duminica, un barbat, in Norrebro, un cartier din Copenhaga din apropierea zonei in care au fost comise atacurile.

Atacuri armate la Copenhaga: Politia daneza a ucis un barbat - ar putea fi atacatorul de la cafenea

Autoritatile nu au confirmat oficial daca intre barbatul ucis si atacuri ar exista vreo legatura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Lars Vilks atentat terorist, #atacuri teroriste Copenhaga, #terorist controversat Lars Vilks , #terorism